ООН представи доклад за «религиозните» нарушения в Крим

Превод: Соня Димитрова

Правозащитниците предоставиха на ООН информация за систематичните нарушения на религиозната свобода в Крим.

Това се посочва на сайта на Кримската група за правата на човека (КПГ).

Към май 2020 г. най-малко 65 мюсюлмани са били изпратени в затвора. Според организацията делата срещу тях са били изфабрикувани. Докато миналата година по «делото на кримските мюсюлмани» са били издадени 12 обвинителни присъди. Тези лица са били изпратени в колонии със суров режим за срок от 7 до 17 години.

Освен това правозащитниците подчертават, че в Крим се засилва преследването на «Свидетелите на Йехова».

«Русия разшири забраната на «Свидетелите на Йехова» на територията на окупирания Крим в нарушение на международното хуманитарно право, въпреки че организацията не е забранена или считана за екстремистка в Украйна» – се казва в доклада.

Например през май–юни 2020 г. привържениците на «Свидетелите на Йехова» Сергий Филатов от град Джанкой и Артем Герасимов от град Ялта са били осъдени на шест години в наказателна колония с общ режим заради религиозните им убеждения.

Освен това правозащитници съобщават за ликвидирането на няколко десетки украински православни енории в Крим.

«Департаментът на Министерството на правосъдието на Руската федерация за Крим» отказа да регистрира православната енория на Украинската Църква. Също през 2019 г. бе направен опит за превземането на главната църква на тази религиозна общност – Събора на Светите Апостоли Владимир и Олга в Симферопол» – отбелязват от организацията.

Според експертите от КПГ в Крим, Руската Федерация не признава свободата на религията и разрешава дейността на религиозните общности в зависимост от степента на тяхната лоялност към руските власти.

Източник: Релігійна правда

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal