Никос Дендиас от Египет: Александрийската Патриаршия и Монастирът на Света Екатерина в Синай имат много важна роля в Египет

In other Languages: GREN


Автор: Doxologia INFONEWS

Гърция и Египет отдавна се стремят да създадат условия за стабилност и развитие за региона», заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас пред египетския вестник „Al-Ahram“ по време на вчерашното си посещение в Кайро.

Общоприето е за Гърция и Египет и го вярваме е това, че «Средиземноморието може и трябва да се превърне в морето на мира за всичките си народи», добави Дендиас.

Вчера гръцкият външен министър г-н Никос Дендиас се среща с египетския президент г-н Абдел Фатах Ел-Сиси и египетския външен министър г-н Самех Сукри.

Той се надява при своето посещение да се начертае гръцко-египетската морска икономическа изключителна зона въз основа на международното право.

Никос Дендиас и Абдел Фатах Ел-Сиси

Външният министър заяви също, че Средиземноморието е мост на приятелство, разбирателство, сътрудничество и доверие между народите на Гърция и Египет, като припомни, че «гръцкото присъствие в Александрия и Кайро е живо, с общността на гръцкото малцинство както и на Патриаршията на Александрия и Монастирът на Света Екатерина в Синай (Свещена Синайска Архиепископия към Йерусалимската Патриаршия), които допринасят за икономическия, социалния и културния живот на Египет».

«Всичко по-горе е ясно доказателство за религиозната свобода в Египет, което го прави пример за следване», добави той.

Но, както той посочи, «днес стабилността и сигурността в Средиземноморието са застрашени», тъй като Турция нарушава международното право, както с незаконния, така и с невалидния меморандум, подписан с правителството на Либийското мюсюлманско братство и с участието му в гражданската война в Либия, което е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

«Гърция и Египет, двете най-стари цивилизации в Средиземноморието, винаги са имали открити граници и морето между нас винаги ни е обединявало, вместо да ни разделя. С неприемливата си намеса и незаконните си действия Турция се стреми да премахне нашите общи морски граници, нашия общ път към сътрудничество, развитие, просперитет», продължи той.

Той каза, че експанзионистичната и ревизионистка политика на Турция подкопава регионалната сигурност и стабилност както и мира в Либия.

Външният министър подчерта, че Гърция и Египет отдавна се стремят да създадат условия за стабилност и развитие в региона и да работят в тясно сътрудничество с международните организации, докато двустранните отношения непрекъснато се развиват в икономиката, предприемачеството, културата, туризма и отбранителното сътрудничество.

Двете държави са положили основите за многостранно сътрудничество, което не е насочено срещу никоя друга държава в региона, и са изградили мост на разбирателство, който се простира през Средиземноморието и Персийския залив.

Никос Дендиас и Самех Сукри

«Неслучайно друга голяма средиземноморска държава, Франция, както и Обединените арабски емирства, наскоро участваха в тази тристранна схема», добави той.

«Надявам се, че моето посещение ще допринесе за по-нататъшното укрепване на нашето вече отлично сътрудничество, но и за същественото насърчаване на разговорите между нас за начертаване на морските ни зони, винаги въз основа на международното право, точно както Гърция наскоро постигна това със своя приятел, Италия», каза г-н Дендиас.

«Надявам се, че посещението ми ще изпрати послание за добро съвместно съществуване, разбиране, стабилност и доверие за целия ни регион, за цялото Средиземноморие», завърши гръцкият външен министър г-н Никос Дендиас.

Източник: Ορθοδοξία News Agency

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal