Начало » Новини » Светът » На 17 юни се изпълват 30 години Архиерейско служение на Александрийския Патриарх Теодор

На 17 юни се изпълват 30 години Архиерейско служение на Александрийския Патриарх Теодор

Превод: Александър Иванов

Наближаващият 17 юни 2020 г. е важен ден за Предстоятеля на Александрийската Църква и Православната Църква на Африка, тъй като се изпълват тридесет (30) години от деня, в който е ръкоположен за Епископ.

По-конкретно, това беше 17 юни 1990 г., когато днешният Патриарх на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II беше ръкоположен за Епископ с титула на дренопросиялата Епископия на Кирения.

В същия този ден, е бил определен и като представител и директор на Кабинета на блажения Патриарх на Александрия г-н Партений III в Атина, където остава на това място за седем (7) години от 1990 до 1997 г.

А през 1997 г. последва изборът му за Митрополит на Камерун. През 2002 г., е избран за Митрополит на Зимбабве, а на 09 октомври 2004 г. е избран от Йерархията на Александрийския Престол за 115-и Папа и Патриарх на Александрия и на цяла Африка. Той е седмият Патриарх на Александрия с произход от Крит след неговите предшественици Силвестър, Мелетий Пигас, Кирил Лукарис, Герасим Паладас, Герасим Спартальотис и Мелетий Метаксакис.

За много години, Ваше Блаженство!

ДОСТОЕН! ΑΞΙΟΣ!

Източник: Ἑλληνική Κοινότητα Ἀλεξανδρεῖας

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal