Народният представител Станислав Стоянов се ангажира с възстановяването на моста до Килифаревския Монастир

Народният представител от ГЕРБ от Великотърновския регион Станислав Стоянов пое ангажимент да съдейства за това Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да отпусне средства за разрушения пешеходен мост на Килифаревския манастир (Свещена Великотърновска Митрополия). Стоянов посети светата обител по време на поредните си приемни за граждани, които този път проведе в Килифарево и Вонеща вода.

Пешеходният мост, който е държавна собственост, е най-пряката връзка на манастира с пътя за Хаинбоаз и прилежащия паркинг, където са спирали автобусите с туристи. По време на наводненията през 2014 година мостът беше отнесен и оттогава имаме голям проблем, сподели сестра Варвара, която управлява манастира след смъртта на дългогодишната игуменка майка Юстина.

Стоянов е бил запознат с казуса от съветника от групата на ГЕРБ във Великотърновския общински съвет Георги Марков, който сподели, че е приел изграждането на моста като лична кауза. С подкрепата на кмета на Велико Търново Даниел Панов проектът за изграждане на моста е бил изготвен и внесен за разглеждане в Комисията. Необходимите средства са в размер на над 800 000 лева.

Ние се самоиздържаме и приходите от посещенията на туристи и гости са много важни за нас, затова се молим мостът да бъде възстановен, обясни сестра Варвара. Тя припомни пред Стоянов, Георги Марков и председателя на най-голямата група във Великотърновския общински съвет Деян Хаджийски историята на манастира, основан като книжовно средище около 1350 г. от св. Теодосий Търновски. Преминал през унищожения, манастирът е възстановен от майстор Колю Фичето, който построява шедьовър – църква с два параклиса в едно, както и жилищните сгради.

Източник: Вестник Труд

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal