Нападателят на джамия в Норвегия беше осъден на 21 години затвор

Норвежки съд осъди на най-малко 21 години затвор десен екстремист, който миналата година се опита, според обвинителния акт, „да убие колкото се може повече мюсюлмани“ в джамия близо до Осло, след като от расистки подбуди уби доведената си сестра от азиатски произход, предаде Франс прес.

22-годишният Филип Мансхаус е осъден на 21 години „форваринг“ (превантивно лишаване от свобода), като тази присъда може да бъде удължавана неограничено.

Тъй като в Норвегия не съществува присъда „доживотен затвор“, присъдата „форваринг“ позволява осъден да бъде държан в затвора за по-дълго време от съдебната присъда, докато е смятан за обществено опасен, отбелязва АФП.

Мансхаус се обявява за неонацист и беше съден за убийство и терористична проява.

Екипиран с бронежилетка и шлем с камера, на 10 август 2019 г. той откри огън в джамия близо до Осло, но без да убие или рано тежко никого, преди да бъде обезвреден от посетители на джамията. Впоследствие полицията откри тялото на доведената му сестра от китайски произход в тяхното жилище, убита с четири куршума, като според прокуратурата и това престъпление било с расистки подбуди.

Източник: Mediapool

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal