Начало » Новини » Светът » Московската Патриаршия се опита да се заиграе с писмото на Вселенския Патриарх с оглед геополитическите си интереси

Московската Патриаршия се опита да се заиграе с писмото на Вселенския Патриарх с оглед геополитическите си интереси

Автор: Йордан Георгиев

И Московската Патриаршия е отговорила на писмото на Вселенския Патриарх по отношение осветения начин на преподаване на Божественото Причастие, по свой си начин, използвайки факта, че има изпратено писмо.

Москва направи това чрез зам.-председателя на Отдела за външни църковни отношения протопрезвитер Николай Балашов, който в интервю за РИА НОВОСТИ заяви, че в писмото, което е получил се говори само за практиката на Божественото Причастие във връзка със здравните ограничителни мерки, но не се отнася за срещи на лидерите на поместните Православни Църкви.

Руската Православна Църква е получила писмото от Константинополския Патриарх [1] Вартоломей с въпроси относно практиката на Божественото Причастие във връзка със здравните ограничения, но не говори за срещи на лидерите на поместните Православни Църкви по света“, се казва лаконично в съобщението, дадено от Николай Балашов.

Представителят на Московската Патриаршия отбеляза, че „Ако говорим за предполагаемо свикване на една среща… не намирам тези информации са основателни. Но това е едно писмо с въпроси относно практиката на причастието във връзка със здравните ограничения, които в действителност са били взети, но не говори за срещи“.

Разбира се, протопрезвитер Балашов отново говори за прекъснатото общение с Майката Църква, хвърлейки неоснователно вината върху нея. Отново обръща хода на интервюто, повдигайки въпроса за автокефалията на Православната Църква на Украйна, която вече е фактически и църковен акт, който е приключил и не подлежи дори на коментар. Православната Църква на Украйна е 15-та автокефална поместна Църква в Православната Католическа Църква.

Въпросът, зададен от Вселенския Патриарх по отношение начина на преподаване на Божественото Причастие, като че ли не е от голямо значение за Москва. Дори там са се опитали да внушат на руското неинформирано общество, че Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей е изпратил писмо за някаква си среща. След това, от Московската Патриаршия излизат официално и отричат това, че няма да има никаква среща, а просто в писмото има въпроси според тях за Божественото Причастие.

Писмото, изпратено до Московския Патриарх от Вселенския Патриарх е с едно и също съдържание като писмата, изпратени към останалите Предстоятели на поместни Църкви. В своето писмо Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх излага позицията на Православната Църква, която е на почти едно хилядолетие, формирана от вековната църковна практика и учението на Светите Отци по отношение начина на преподаване на Божественото Причастие. Начинът е осветен от Светата Църква. Той споделя вижданията на Светата Църква и задава въпрос към своите събратя дали и те споделят тези виждания, искайки от тях да чуе тяхното мнение, съответно дали ще се съгласуват с мнението на Църквата.

В писмото нито се намеква за срещи, нито за дебати, нито за конференции, както някои се опитаха да внушат, нито Вселенският Патриарх да се вслушва в мнението на своите събратя, а да чуе тяхното мнение и виждания дали се съгласуват с осветения начин на преподаване на Божественото Причастие.

Представяте ли си, ако той се съгласуваше, както манипулативно го представяха някои, с мнението на всички?! Мненията на хората са различни. Въпросът е в този случай дали тяхното мнение съвпада с Учението на Светата Православна Католическа Църква. Той пита Вселенският Патриарх от една страна, а от друга иска да чуе техните виждания и разсъждения по въпроса.

Играта на думи и грешката в превода от страна на Москва и на нейните агенти по света не свърши работа. Отново лъжата и измамата претърпяха своя пълен провал срещу Истината!


[1] Москва отказва да го назове Вселенски Патриарх, заради измислената от нея теория за „Трети“ Рим и противоканоничните амбиции на Московския Патриарх да бъде „Вселенски“ Патриарх, какъвто никога не може да бъде – Бел. прев.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal