Митрополитът на Фокида: Обявяваме траур в нашата Свещена Митрополия и скърбим за унищожената чудотворна Икона на Пресвета Богородица Лечителка

Митрополитът на Фокида г-н Теоктист излезе с комюнике към вярващия народ относно пожара в Монастира Варнакова, изгарянето на Католикона и унищожаването на Чудотворната Икона на Пресвета Богородица Лечителка.

«Свещената Митрополия на Фокида днес скърби! Тя е шокирана и плачи пред неописуемата трагедия, със скръб в душата и сърцето, безмълвна пред трагичния холокост на действащия Католикон на Свещената Обител на Богородица, наречена Варнакова и особено пред пълното унищожаване на чудотворната Нейна Икона».

Преди три години, Монастирът преживя същия кошмар, както на 14 срещу 15 юни 2020 г.

«Монастирът на Богородица Варнакова е един от петте най-стари Монастири в Гърция. Светата Лавра на Румели има дълга история от 1071 г., когато е учредена от Свети Арсений Варнаковитис и от първите ктитори двама от династията на Комнините!»

От векове има запазени бижута, накити в Монастира…, има библиотека с редки книги с хрисобули, има прекрасни мозайки и пр…, а чудотворната икона на Пресвета Богородица Лечителката/Лекарката  (Ятриса), Чийто любящ поглед винаги се е обръщал и следвал нейните деца, където и да са, лекувайки едновременно с това и техните душа и тяло… вече я няма.

«С оглед на тези трагични събития и моменти, които преживява нашата Епархийска Църква… обявяваме траур в нашата Свещена Митрополия до 14 август 2020 г., съчувствайки и на страдащите монахини от Свещеното Сестринство».

Източник: Ορθοδοξία INFO

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal