Митрополитът на Смирна Вартоломей: Свещеният Храм на Света Фотиния в Измир отново ще отвори врата за вярващите от 06 юни 2020 г.

Превод: Йордан Георгиев

Преди малко Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Смирна г-н Вартоломей (Самарас) в своето комюнике съобщи на вярващия народ на Свещената Митрополия на Смирна (дн. Измир – Бел. прев.) за своята голяма духовна радост от „вдигането на ограничителните мерки, които бяха наложили властите на Турция за ограничаване на разпространението на коронавируса“.

Вчера „Вселенската Патриаршия реши да бъдат отслужвани отново Божествените Литургии и Свещените Служби (Последования) в нашите Свещени Храмове със съучастието на вярващите от Събота на Задушница, 06 юни тази година“.

По-нататък Митрополит Вартоломей заявява, че „Свещеният Храм на Света Фотиния ще отвори врата отново за всички вас и ще даде на всички нас възможността да участваме заедно в Тайнството Божествена Евхаристия...“.

По време на отслужване на богослуженията ви насърчаваме да изпълнявате всички мерки на здравните власти, които дават указания за избягване предаването на Covid-19, както и спазването на отстояние. Поради тази причина ви информираме, че Утренята и Божествената Литургия всяка неделя ще бъдат отслужвани на открито в дворното пространство на Свещения Храм (отляво на входа), където ще бъдат поставени столове с подходящо разстояние между тях...“.

По отношение на другите дни от седмицата, богослуженията ще бъдат отслужвани в Свещения Храм, където вече са поставени подходящи знаци на местата за сядане, така че да се спазват мерките за социална дистанция. На входа на Свещения Храм ще има антисептик за дезинфекциране на вашите ръце…“, се казва в комюникето по отношение на мерките, които трябва да спазват вярващите по време на богослуженията.

По-надолу в комюникето Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Смирна г-н Вартоломей успокоява своето паство за преживяната изолация заради пандемията. След това той дава своите архипастирски съвети и наставления във връзка с предстоящия голям празник за нашата Църква – Светата Петдесетница, когато Дух Светий слиза над Светите Апостоли под формата на Огнени езици.

Тук може да прочетете цялото комюнике на Високопреосвещения Митрополит на Смирна г-н Вартоломей (Самарас):

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal