Митрополитът на Сирос Доротей отпразнува своя имен ден | СНИМКИ

Автор: Doxologia INFONEWS

На 05 юни 2020 г. чествахме празника на Свети Свещеномъченик Доротей, Епископ Тирски. Митрополитът на Сирос г-н Доротей II (Еладска Църква) отпразнува своето тезоименитство (имен ден) като отслужи Архиерейска Божествена Литургия в Митрополитския Храм на Преображение Господне в столицата на остров Сирос, Ермуполис.

На Божествената Литургия взеха съучастие много клирици от Митрополията на Сирос. На богослужението присъстваха също и представители на гръцката армия, полицията, търговския флот, представители на местната власт, Римокатолическият Епископ на Сирос г-н Петрос Стефану, както и множество вярващи.

На богослужението пя известния Протопсалт от Атина г-н Йоргос Камарярис.

В своята проповед, Архиерейският наместник на Миконос и Дилос  Протопрезвитер Петрос Марангос разказа за житието на чествания Светец, а след това поднесе своите топлосърдечни пожелания към празнуващия своя имен ден Митрополит Доротей.

Накрая на Божествената Литургия, Митрополитът на Сирос отличи духовния надзорник на Свещената Обител на Панагия Турлиани (Пресвета Богородица Турлианска) в Миконос, Архимандрит Алексиос Пападопулос.

В своето слово Митрополит Доротей II припомни заповедта, която остави Господ на своите ученици малко преди да се възнесе на небесата: «да проповядват в Негово име покаяние и прощение на греховете у всички народи, да приведат хората към спасение, дори и към мъченичество». Това дело според Митрополит Доротей Църквата изпълнява от векове, за което дело тя е преследвана и гонена.

«(Христос) им рече: тъй е писано, и тъй трябваше Христос да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден,
и да бъде проповядвано в Негово име покаяние и прощение на греховете у всички народи, начевайки от Йерусалим; а вие сте свидетели за това; и Аз ще изпратя обещанието на Отца Ми върху вас; а вие стойте в град Йерусалим, докле се облечете в сила отгоре. И ги изведе вън до Витания и, като дигна ръцете Си, благослови ги. И, както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето. Те Му се поклониха и се върнаха в Йерусалим с голяма радост. И бяха винаги в храма, като славеха и благославяха Бога. Амин
» (Лука 24:46-53)

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Σύρου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal