Митрополитът на Сан Франциско: Трябва да се превърнем в гласове на справедливостта, мира и единството

Превод: Александър Иванов

Митрополитът на Сан Франциско г-н Герасим от Свещената Архиепископия на Америка (Вселенска Патриаршия) отправи послание във връзка с протестите, породени от бруталното убийство на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис.

* * *

02 юни 2020 г.

Възлюбени в Господа братя и сестри,

„Не се оставяйте да ви надвива злото, но надвивайте злото с добро“

(Римл. 12:21)

Насилие. Опустошение. Загуба на работа. Загуба на животи. Тъкмо започнаха да се отпускат мерките „стойте си у дома“ и „подслон на място“ в резултат на пандемията, а сега има нови ограничения из цялата страна, породени по друга причина. Смъртта на Джордж Флойд беше резултат от непростимо и брутално поведение. Гневният отговор от нацията ни отново разкри болестите на нашето общество, които съществуват от много десетилетия, ако не и от векове: расово неравенство, предразсъдъци и недоверие, и това са само някои от тях. Расизмът е грях. Въпреки това използването на насилие и разрушаване в отговор на тази трагедия не е начинът, гласовете ни да бъдат чути и промените да станат реалност.

Най-голямата заповед, дадена ни от Господа в Новия Завет е „възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила“… и „възлюби ближния си като себе си“ (Марк 12:30-31). Ако наистина осъзнаем дълбочината на това послание, никога няма да има насилие между нас. По-скоро бихме постигнали уважение, състрадание и любов към нашите ближни. Колко е тъжно това, че живеем в най-цивилизованата страна, а въпреки това хората продължават да демонстрират някои от най-нецивилизованите и разрушителни прояви на поведение.

Като гръко-православна общност, през цялата ни история ние сме жертви на расистки действия. Никога не бива да отговаряме по същия начин. В нашата обща съвест си спомняме, че правехме шествия, молейки се на крака за граждански права. Съществуват много мирни и законни начини да изразяваме нашето мнение, нашите тревоги и дори възмущение. Насилието, което се шири навред из страната ни, носи вреда на хората, на техния поминък и имущество, и само изостря ситуацията. Както каза братът на Джордж Флойд, Терънс: „Нека да направим това по друг начин“. В свят, който толкова много се нуждае от любовта на Иисус Христос, ние трябва да се превърнем в гласове на справедливостта, мира и единството.

Насърчавам целия ни клир и вярващ народ да се молят с Канона на Пресвета Богородица в тези смутни времена, просейки Нейното застъпничество за мир в нашия свят, и да ни даде мъдрост и търпение на всички.

подпис

С любов в Христа,

+ ГЕРАСИМ

Митрополит на Сан Франциско

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal