Митрополитът на Ню Джърси Евангел: Решението на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия е съвсем ясно относно Божественото Причастие

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Ню Джърси (Свещена Архиепископия на Америка) в своята Енциклика към Свещения Клир и благочестивия клир в Епархията ги запозна и им разясни решението на Светия и Свещен Синод на Майката Църква по отношение начина на преподаване на Божественото Причастие.

«26 юни 2020 г.

Скъпи мои братя,

По Благодатта на Всесветия Бог, Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия заседава, под честното председателство на Всесветейшия Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей от 23 до 25 юни в Шамбези, Швейцария. На едно от заседанията беше обсъден и важният въпрос за начина на преподаване на Тайнството на Тайнствата – Божественото Причастие. Светият и Свещен Синод обсъди писмата на Блажените Предстоятели на поместните Църкви, в отговор на писмото на Вселенския Патриарх от 17 май тази година по въпроса за начина на преподаване на Божествената Евхаристия, който възникна след появяването на пандемията от коронавирус. При това, беше констатирано с удовлетворение, че тяхното мнение съвпада с това на Вселенската Патриаршия

Официалното решение в параграф 2 гласи следното:

По отношение начина на преподаване на Светите Тайнства на вярващите, Църквата уважава Свещената Традиция (Предание – Бел. прев.), която е неразривно и тясно свързана с всекидневната църковна практика и кенотичен опит. Тази Традиция съществува от векове и е в сила и днес като пазител и будна стража на това, което ни е предадено от Светите Отци; и никаква нужда не е възникнала за промяна на този начин на преподаване, дори и под натиска на външни фактори“.

Следователно, решението на Светия и Свещен Синод е съвсем ясно в това, че няма никаква промяна в традиционния начин на преподаване и приемане на Божественото Причастие, както е от много векове.

Още повече, решението в параграф 3 дава яснота, че:

Същевременно, Майката Църква, която полага грижа за специалните нужди на своите чеда в Диаспората, позволява на служещите там Пастиреначалници с пастирска чувствителност, отговорност и съзнание, временно да проявят икономѝя (схизхождение – Бел. прев.) с оглед на възникналите проблеми заради местните закони на съответните държави, но винаги да се съгласуват със Свещения Център във Фенер, за най-голяма духовна полза на християнския народ“.

Свещената Митрополия на Ню Джърси от самото начало напълно следва и спазва местното законодателство, щатските и федерални закони и указания като ще продължи стриктно да го прави. Радостен е фактът, че не е наложено никакво ограничение или промяна на начина на преподаване на Божественото Причастие в нито един от щатите, които се намират в диоцеза на нашата Свещена Митрополия.

Ние сме признателни на Всесветейшия Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей за това важно решение. Нека скъпи мои, да продължим да се молим и да умоляваме Всесветия Троичен Бог да ни дарува Своята Благодат, особено в тези трудни и несигурни моменти, където пагубните последици на пандемията от коронавирус са засегнали нашите вярващи и цялата ни страна. Молитствам Господ Иисус Христос да защити и опази всички вас, оставам

С отеческа любов и сърдечни молитви,

+ Митрополит

на Ню Джърси Евангел»

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal