Митрополитът на Никея Алексий освети 19-я Храм в своята Епархия за 25 години архипастирско служение

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 14 юни 2020 г., Неделя на Вси Светии с блясък и великолепие беше осветен и открит новия Храм на Свети Георги, намиращ се между кварталите Дасос и Хайдари в Атина.

Чинът по освещаването на Храма беше отслужен от Високопреосвещения Митрополит на Никея г-н Алексий в съслужение с Предстоятеля на Храма отец Панайотис Дзимас, другите двама служещи свещеници от Храма, клирици от Свещената Митрополия и от другите Митрополии.

След освещаването беше отслужена Архиерейска Божествена Литургия, възглавена от Митрополит Алексий. На богослужението присъстваха и взеха съучастие кметът на Хайдари г-н Вангелис Динякос, депутатът от Нова Демокрация г-н Янис Ловердос и множество вярващи.

Божието слово проповядва Митрополит Алексий, който по повод празника на  Вси Светии, заяви следното:

«Светият Дух освещава всеки, който Го потърси, изпращайки Своите благотворни, нетварни божествени енергии».

На друго място, Високопреосвещеният Митрополит на Никея г-н Алексий добави: «Много Светии, които се честват по целия свят или по места, са засвидетелствали за Христа в присъствието на много мъченици. Обаче има и неизвестни мъченици, които при незнайни обстоятелства или заради недостъпни места, или тъй като са останали в анонимност са засвидетелствали за Христа. Светата Църква днес почита тези Светии».

В заключение г-н Алексий подчерта ясно, че: «Може би нашето време не изисква само да се жертва живота, а има нужда от мъченици на истината. Това време иска изповедници, които няма да крещят истерично по телевизионните канали и по площадите, а ще направят от живота си „Христово писмо, познато и четено от всички човеци“ (2 Кор. 3:2)».

Важно да се отбележи, че Митрополит Алексий освещава 19-я си Свещен Храм за своето 25-годишно служение на тази Катедра.

Източник: Ρομφαία

Εγκαίνια Ναού Αγίου Γεωργίου Δάσους Χαϊδαρίου


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎