Митрополитът на Атланта Алексий за годишнината от интронизацията на Архиепископа на Америка Елпидофор

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

В интервю за «Εθνικός Κήρυξ» Митрополитът на  Атланта Алексий говори с похвални думи за Архиепископа на Америка г-н Елпидофор по повод първата годишнина от неговата интронизация.

Той каза, че «измина една година от интронизацията на Вископреосвещения Архиепископ г-н Елпидофор.

Негово Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор наследи Негово Високопреосвещенство г-н Димитрий, който изпълни двадесет плодотворни години благочестиво служение на Архиерейския Престол на Америка. Спомням си колко много се радвах, когато ми беше възложено да придружавам тогавашния новоизбран Архиепископ по време на пътуването му от Фенер до Америка. Такова задължение за мене беше особена чест, първо защото Свещената Архиепископия на Америка посрещна своя нов Пастиреначалник, а след това, понеже всеки пряк контакт с Майката Църква в Константинопол носи Светлината на Фенера (Фара) в нашата Свещена Епархия».

Той каза също, че «в допълнение, Свещената Митрополия на Атланта имаше особената чест да бъде първата Митрополия на Америка, посетена от новоинтронизирания Архиепископ по време на Клиро-народния (Църковно-народен – Бел. прев.) Събор  в Джаксънвил, Флорида».

Митрополит Алексий говори за усилията и пастирското служение на Архиепископа до този момент, заявявайки: «По молитвите на Негово Всесветейшество и членове на Светия и Свещен Синод, но и по молитвите на народа на Гръкоправославната Църква на Америка започна Архиепископското служение на Високопреосвещения Архиепископ г-н Елпидофор, който има пред своя хоризонт различни предизвикателства, но и възможности.

Във всеки случай, нашият Архиепископ показа и продължава да проявява благоразумие в управлението и преди всичко в изкарването на зимата за Свещената Архиепископия на Америка. Както вече споменах, досега предизвикателствата бяха много и разнообразни. Не би било преувеличено да се каже, че предизвикателствата бяха непропорционално много в сравнение с краткия период на една календарна година, или според думите на (Одисеас – Бел. прев.) Елитис, „казваше, че са били минали много дни за по-малко от час (за кратко време – Бел. прев.)“. При това, Архиепископът доказа, че знае как да използва опита, натрупан в Патриаршията, за доброто на Църквата на Америка. По този начин, бяха избегнати евентуални грешки, но и в бъдеще те ще бъдат избегнати, но преди всичко с Божията помощ Кормилото на Свещената Архиепископия ще продължи да води в правилната посока».

Източник: Εθνικός Κήρυξ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal