Митрополитът в схизма на Пелагония г-н Петър: Само Вселенската Патриаршия може да бъде Майка Църква

Превод: Йордан Георгиев

Въпреки че се намираме в средата на една световна криза заради коронавируса, Йерарсите на схизматичната самонаричаща се „Македонска Православна Църква“ продължават с религиозно благоговение своето дело.

По-конкретно Митрополитът в схизма на Преспа и Пелагония г-н Петър, говорейки в телевизионно предаване, посочи каква е ролята на Вселенската Патриаршия относно въпроса за признаването на тази Църква в бъдеще.

«Майката Църква не може да бъде друга, освен Вселенската Патриаршия», заяви Митрополит Петър.

Митрополитът от Северна Македония говори и по темата за признаването и предоставянето на автокефалия, като поясни, че подобно нещо е възможно само от страна на Вселенската Патриаршия.

«Вселенската Патриаршия е единствената Църква, която исторически може да предостави автокефалия на други Църкви, така че пътят за признаването минава през Майката Църква», допълни Митрополитът на Пелагония.

Също така, гореспоменатият Йерарх посочи за пореден път, че до този момент с Вселенската Патриаршия се водят само предварителни разговори, но не и официални.

На друго място в предаването, г-н Петър говори за Църквата на България, като подчерта, че има добра комуникация, за разлика с Църквата на Сърбия, чиито връзки са обтегнати.

Важно е да се отбележи, че през 2017 г. схизматичната самонаричаща се „Македонска Православна Църква“ поиска от Българската Патриаршия да стане „Майка Църква“ и да влязат помежду си в Евхаристийно Общение.

На 13 януари 2020 г. същата „Македонска Църква“ поиска чрез своето писмо до Вселенския Патриарх, занесено от премиера на Северна Македония г-н Оливер Спасовски, придружен от бившия премиер на същата държавата г-н Зоран Заев, възстановяването ѝ под името Охридска Архиепископия.

До днес, единственото, което е станало известно от Вселенската Патриаршия (официално – Бел. прев.) е, че Светият и Свещен Синод реши да разреши този въпрос въз основа на ненакърнимите граници на историко-каноничните компетентности и прерогативи на Патриаршията.

Източник: Ρομφαία

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal