Международният наказателен съд ще разгледа престъпленията на Халифа Хафтар и руските главорези в Либия

Международният наказателен съд възнамерява да разследва детайлно престъпленията, извършени в Либия от Халифа Хафтар, и наемниците, които го подкрепят, включително от руската ЧВК «Вагнер».


Автор: Олександър Коваленко

Превод: Соня Димитрова

Там където има война, там има страдание, болка, смърт и разрушения. Постоянен спътник на всеки конфликт е и безчовечността, която се превръща в „благодатна“ почва за военни престъпления. И нито един конфликт на нашата планета не минава без военни престъпления. И това, което е важно да се разбере, е, че нито един от последните конфликти по света не е минал без присъствието на Руската Федерация. Но за всичко по ред.

И така, онзи ден стана известно, че Международният наказателен съд е получил доказателства за военните престъпления, извършени от фелдмаршала на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар на територии, контролирани от тази въоръжена групировка.

Става въпрос за поне 11 масови гробове в Либия, открити до момента. Главният прокурор на МНС Фату Бенсуд призова Правителството на националното съгласие – ПНС (официално признато на международно ниво и от ООН) да предприеме всички необходими мерки за защита и гарантиране на безопасността на местата на масовите погребения за провеждането на следствени действия.

Преди всичко става въпрос за масови погребения в град Тархун, освободени от ЛНА на 5 юни. В него подразделенията на ПНС са открили масови погребения на местни жители, а моргите са препълнени с тела със следи от изтезания.

Наблюдателите на ООН в Либия вече заявиха, че подкрепят решението за създаване на анкетна комисия, и призоваха нейните членове да разследват масовите гробове, да идентифицират жертвите, да установят причината за смъртта и да предадат телата на роднини.

И сега най-важното. И в предградието на Триполи, и в град Тархун, и в целия конфликт в Либия не става нищо без участието на наемниците от ЧВК «Вагнер», които воюват на страната на ЛНА и всъщност на страната на военнопрестъпника Халифа Хафтар.

Няма нищо чудно, че веднага след като бе повдигнат въпросът за разследване на военните престъпления в Либия, Русия започна отново да крещи, че в конфликта не участвали нейни граждани.

По-конкретно специалният представител на президента на Русия за Близкия изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов заяви, че информацията за присъствието в Либия на ЧВК «Вагнер» и участието им във военни действия от страната на ЛНА се основавало на фалшифицирани данни и целта ѝ била да дискредитира политиката на Москва по либийското направление.

От своя страна Африканското командване на въоръжените сили на САЩ заяви, че на страната на ЛНА на фелдмаршала Халифа Хафтар се бият 2000 наемници от ЧВК «Вагнер», които са участвали в 14-месечното неуспешно настъпление срещу Триполи още от първите му дни.

Всъщност всички тези градове и села, в които се е намирала ЛНА, са били заемани от наемниците на ЧВК «Вагнер», известни със своята жестокост и безчовечност. Заслужава да се спомене зловещото видео и снимките, които станаха известни по цял свят, с мъченията на сириец, когото «вагнерците» пленяват и екзекутират. Както и фактът, че много неонацисти, обучавани в лагера «Партизан» край Санкт Петербург, се бият в редиците на ЧВК «Вагнер».

Всичко това подсказва, че когато разследването на кланетата в Либия приключи, руснаците не само за пореден път ще се сблъскат с факта, че страната им подкрепя военния престъпник Халифа Хафтар, но и самите те ще бъдат възприемани като представители на страна, чиито граждани са пряко замесени в убийства, изтезания и малтретиране на цивилни.

И накрая си струва да отбележим, че в Либия подобно разследване ще се осъществи благодарение на адекватния отговор на ПНС и неговите съюзници, които го подкрепят срещу агресията на ЛНА. От своя страна, в другите страни, където присъстват руски главорези – Сирия, Мозамбик, Централноафриканската република, Венецуела, окупираната част на Донбас – това все още не е възможно. Поне засега.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal