Коментар на Архиепископа на Америка Елпидофор за решенията на Вселенската Патриаршия

In other languages: GREN

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

НЮ ЙОРК – Днес, на 25 юни 2020 г., Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия излезе с комюнике в края на своето заседание, което се проведе в Православния Център на Вселенската Патриаршия в Шамбези, Женева. В контекста на работата, бяха обсъдени всички получени до този момент писма на Блажените Предстоятели на поместните Църкви, в отговор на писмото на Вселенския Патриарх от 17 май тази година по въпроса за начина на преподаване на Божествената Евхаристия, който възникна след появяването на пандемията от коронавирус

Коментирайки решението на Вселенската Патриаршия, Високопреосвещеният Архиепископ на Америка г-н Елпидофор отбеляза следното: „За пореден път, Вселенската Патриаршия, под вдъхновеното ръководство на Всесветейшия Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей, упражни в рамките на синодалността (съборността – Бел. прев.) своето Първенство по време на братските съвещания (консултации – Бел. прев.) с поместните Православни Църкви. Пастирското благоразумие и чувствителност, които се изразяват чрез упражняването на икономѝята (снизхождение – Бел. прев.) в рамките на Диаспората, показва по-нататък нагледно любовта и интереса на Константинополската Майка Църква за всичките ѝ духовни чеда по света. Ние сме благодарни за мъдрото и благоразумно насърчаване от Първопрестолната Православна Църква“.

В комюникето, Светият и Свещен Синод прокламира, че „Тайнството Божествена Евхаристия не подлежи на преговори“ и, че „Църквата остава вярна и непоклатима в нейното учение за същността на Тайнството Божествена Евхаристия“.

Като допълнение, в комюникето се заявява: „Същевременно, Майката Църква, която полага грижа за специалните нужди на своите чеда в Диаспората, позволява на служещите там Пастиреначалници с пастирска чувствителност, отговорност и съзнание, временно да проявят икономѝя (схизхождение – Бел. прев.) с оглед на възникналите проблеми заради местните закони на съответните държави, но винаги да се съгласуват със Свещения Център във Фенер, за най-голяма духовна полза на християнския народ“.

На фона на продължаващото или дори нарастващото разпространение на вируса COVID 19 в САЩ, Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, с духовна мъдрост, предостави на клириците свободата да се справят с настоящата извънредна ситуация, като временно преподават Честните Дарове, използвайки повече от една лъжичка, които лъжички ще се използват единствено и само за тази цел като принадлежат на енорията. Става въпрос за една регулация, която изразява „пастирската чувствителност, отговорност и съзнание“, вземайки предвид специалните нужди на вярващите в Диаспората.

Едно такова решение, не изразява само мъдростта на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, но подчертава и това, че от началото на кризата Архиепископът на Америка г-н Елпидофор беше заявил, че: „Не начинът, по който вземаме Божественото Причастие, а Божественото Причастие е това, което само по себе си ни спасява и дарява с живот вечен“.

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀμερικῆς | Greek Orthodox Archdiocese of America


Пълният текст на комюникето на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, както на гръцки, така и на български език, може да прочетете в нашия сайт Doxologia INFONEWS.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal