Колко милиона печели всеки месец Руската Църква в Украйна

Превод: Соня Димитрова

Месечният доход на Руската Църква в Украйна е около 18 милиона хривни (около 600 000 евро – Бел. прев.), а годишният доход е 216 милиона хривни (около 7 194 000 евро – Бел. прев.). Такава сметка направиха журналистите на изданието Заборона, пише Релігійна правда.

РПЦвУ има около 11 800 енории, първичното звено в многостепенната структура на Църквата, и всяка енория дава част от събраните дарения за Епархията, на която се подчинява. Една средна градска енория носи на Епархията 7 000 хривни (около 233 евро – Бел. прев.), селската енория – 750 хривни (25 евро). Така Епархиите получават около 46 милиона хривни (около 1 532 000 евро), от които 20% дават на централния орган – Митрополията.

Друг източник на доходи за РПЦвУ са църковните магазини. Според изданието, в зависимост от големината на Епархията те носят от 150 хиляди до 450 хиляди хривни на месец.

Също така, от време на време Епархиите организират изложение на значителни църковни реликви с уж изцеляващи свойства. Например през 2016 г. Руската Църква в Одеса обяви мащабно църковно събитие – изложение на Мощите на Свети Пантелеймон.

Беше казано, че «ще имате възможността да ги видите само веднъж». Около 100 000 вярващи отидоха да се поклонят на Мощите. Всеки дари най-малко от 5 до 7 хривни в църковната касичка и похарчи същата сума за свещ или пластмасова Икона. За два дни свещенослужителите спечелиха почти 1,5 милиона хривни. Всъщност, според изданието, тези реликви са постоянно в свободен достъп в три одески Монастира на РПЦвУ. Тази акция е само един от начините за попълването на църковния бюджет.

Специално място в структурата на Руската Църква в Украйна заемат «ставропигиалните» Монастири, които са пряко подчинени на Митрополията. Основните са Киево-Печерската, Почаевската и Святогорската Лавра. Вярващите носят дарения в Лаврата, купуват услуги – поменание на живите и мъртвите. Монастирите продават и реликви, собствена продукция и литература.

Според журналистите, само една Лавра печели най-малко 10 милиона хривни месечно. 20% от приходите на Лаврата се дават на Митрополията. Това е минимум 6 милиона хривни от трите основни Монастира на месец.

Църквата има и спонсори в политическите, криминалните и бизнес средите. Основният е Вадим Новински, олигарх и депутат-мажоритарник от «Опозиционния блок».

В същото време религиозните организации не се считат за нестопански и плащат данъци върху своите икономически дейности. Не плащат данъци за непосредствената си религиозна дейност и за даренията, които получават. Обаче е невъзможно напълно да се контролира паричният поток на Църквите.

Източник: Релігійно-інформаційна служба України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal