Кметът на Константинопол посети Сиропиталището на о-в Прингипо (Бююкада) | СНИМКИ

In other languages: GR


Текст и снимки: Никос Мангинас

Превод: Йордан Георгиев

На 19 юни 2020 г., кметът на Мегаполисната Община на Константинопол (Истанбул) г-н Екрем Имамоглу посети историческото Сиропиталище на Ромейството на остров Прингипо (Бююкада) – една от най-големите дървени сгради в света. Той посети острова като част от планирано посещение там, за да се информира за различни въпроси, които занимават местната общественост.

На входа на ограденото място на Сиропиталището кметът на Града, беше приветстван сърдечно от Архонта Великият Хартофилакс на Вселенския Престол г-н Пантелеймон Вингас. Г-н Екрем Имамоглу беше придружен от високопоставени служители от Мегаполисната Община, както и от кмета на Принцовите острови г-н Ердем Гюл. След това г-н Имамоглу и неговите сътрудници бяха разведени из помещенията на историческата институция на Патриаршията и бяха информирани за историческия принос на Сиропиталището, както и за настоящите усилия за спасяването и използването му. Припомняме, че Вселенската Патриаршия изрази своята воля, че след извършването на спасителните и възстановителни работи, сградата ще бъде използвана за „подслоняване“ на екологични и междуконфесионални инициативи на Майката Църква.

Кметът г-н Имамоглу говори с възхищение за величието, което излъчва  внушителният дървен строителен комплекс като изрази своето желание Мегаполисната Община да съдейства за спасяването на Сиропиталището.

По време на посещението на кмета, г-н Вингас му предложи копие на книгата, публикувана от архитекта г-н Мехмет Алпер, която включва важни исторически данни за Сиропиталището, както и архитектурните проучвания, които е разработил авторът в началото на 90-те години за реставрацията на сградата.

Източник: Φῶς Φαναρίου

Любопитно:

До 1924 г. остров Прингипо е имал население от 15 000 души – почти само от етнически гърци. След 1924 г. на острова за първи път се заселват етнически турци. Понастоящем на острова живеят 7 330 души, от които 645 са етнически гърци. На острова има пет (5) действащи енории, 14 Храма и един Монастир. На острова се намира Катедрата на Свещената Митрополия на Принцовите острови.

Остров Прингипо отвисоко

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal