Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу: Ердоган инструментализира въпроса за Света София по вътрешнополитически причини

Превод: Йордан Георгиев

Кметът на Истанбул г-н Екрем Имамоглу обвини правителството на Ердоган, че инструментализира въпроса за Света София по време на своята дискусия с неговия колега от Атина Костас Бакоянис на Петия Икономически Форум в Делфи (Гърция).

Водещият в дискусията между двамата кметове на Истанбул и Атина, беше директорът на вестник Катимерини г-н Алексис Папахелас, който попита г-н Имамоглу дали е съгласен Света София да стане джамия. От своя страна, г-н Екрем Имамоглу му отговори, че съжалява, защото един въпрос като този (за Света София) се инструментализира в полза на вътрешната политическа сцена (в Турция – Бел. прев.)

«Това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани много внимателно, имайки предвид историята и религията», заяви г-н Имамоглу.

Кметът на Истанбул (Константинопол) отбеляза, че и Турция, както останалият свят са изправени пред много големи предизвикателства като понякога, в някои критични моменти, някои страни се нуждаят от такъв вид конфронтация за да могат да се справят по-добре с трудните предизвикателства.

Кметовете на Атина и Истанбул, по време на разговора се съгласиха, че трябва да си сътрудничат и да се срещнат в най-скоро време дали в Истанбул, или в Атина, говорейки за дипломацията на градовете, която много пъти е имала силата да преодолее всички пропасти и различия.

Източник: ΣΚΑΪ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal