Клирик от Новосибирска Епархия беше аргосан заради критика към Главния Храм на Въоръжените сили на Руската Федерация

Превод: Соня Димитрова

Клирикът от Новосибирска Епархия, Московска Патриаршия, доктор по богословие, Йеромонах Йоан (Курмояров) съобщи днес на страницата си във Фейсбук, че е бил аргосан заради критика към Главния Храм на Въоръжените сили на Руската Федерация, осветен от Московския Патриарх Кирил миналата неделя:

«Ето че вече ми забраниха да служа. Бързичко работят. И това защото свещеник се е възмутил от присъствието на съветски символи в Храма, и от фуражката на Хитлер като «реликва» и т.н. Което според мен наистина превръща Православната Църква в езическо капище. И не говорих по телевизията, не от висока трибуна, а просто написах публикация във Фейсбук за дузина приятели. Е, кой сега ще каже, че нямаме цензура и преследване на дисидентите? Така че се пригответе, православни, когато канонизират Сталин, ще затворят устата на всички несъгласни, и няма да можете да издадете звук, и вие ще се молите на съветските символи, а държавниците-сталинисти ще ви разказват как да вярвате правилно в Бога

Йеромонах Йоан (Курмояров)

Вчера Йеромонахът написа, че «някакъв «ревнител на благочестието» е доносничил в Епархията», че той е нарекъл Главния Храм на ВС езическо капище:

«Именно така постъпват подлеците, крият се зад нечий гръб, доносничат, включват административен ресурс. Защото им липсва смелост да влязат в открит дебат. Днес ще пиша обяснителна записка до Архиерея. (…) Но бих искал да знам името на информатора, за да мога да му кажа в очите, че той е нищожество».

На 15 юни 2020 г. Йеромонахът публикува публикация за Храма в парк «Патриот» край Москва, което, очевидно, е причината за забраната:

«Християнски Храм може да бъде само там, където има християнска общност. Както разбирам, този Храм е построен в чисто поле, т.е. наблизо не живеят хора, следователно няма общност, което означава, че това не е Храм, а езическо капище. И няма значение, че там ще се извършва Божествена Литургия, защото тя ще бъде извършена за съд и осъждане. Това е още един пример за това как Православието се превръща в банално езичество с неговите капища, небесни покровители, икони на родове войски и Храмове според професионалната принадлежност.(…)

Уви, всичко може да бъде извратено. Можете също да вземете причастие за съд и осъждане, и да превърнете Тайнствата в магически обред, можете да превърнете и Литургията в езическа мистерия, можете да превърнете и Храма в езическо капище, а вярата – в «бяла магия на православния обред», където главното ще бъдат царебожието, имперската държавност, водичката, свещичките, обредите и т.н. Там, където хората са забравили Евангелието и Христос, остава само обвивката на Християнството и Православието. И това е страшна беда, за което вече веднъж Господ ни наказа през 17-та година и отново ще ни накаже. Но тогава също имаше повече от достатъчно храмове, но много от тях, уви, станаха езически капища. Ето защо хората се отклониха от вярата, т.е. номинално обредите се изпълняваха, но нямаше живот според Евангелието. (…)

Ще кажа нещо повече (сигурен съм, че то няма да ви хареса): огромен брой свещеници в нашата Църква са обикновени жреци на езическия култ, защото са забравили какво пише в Евангелието. Мога да го потвърдя с конкретни примери. Ето защо сега при нас наблюдаваме профанация на Християнската вяра. Този Храм е най-яркото свидетелство, че пред очите ни се извършва такава профанация».

Източник: Ахилла

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal