Начало » Новини » Светът » Киевският Митрополит Епифаний: С общи усилия ще постигнем статут на Патриаршия

Киевският Митрополит Епифаний: С общи усилия ще постигнем статут на Патриаршия

Автор: Негово Блаженство Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний

Превод: Соня Димитрова

Преди 30 години се случи значимо събитие за украинското Православие и за украинския народ като цяло. На 5-6 юни 1990 г. се провежда Всеукраинският събор на Украинската Автокефална Православна Църква, на който за Предстоятел е избран Патриарх Мстислав (Скрипник).

Този Събор прие редица важни резолюции, които засвидетелстваха Автокефалния статус на Украинската Православна Църква. И което е най-важното – на него бе обявен за недействителен актът за присъединяване на Украинската Църква към Московската през 1686 г., като противоречащ на каноните на Вселенското Православие. Така че можем уверено да кажем: Всеукраинският събор от 1990 г. е една от историческите стъпки към сегашното утвърждаване на пълна независимост на нашата Православна Църква.

След векове духовен плен, столетия на непрекъсната борба за своя Църква, над 700 делегати от цяла Украйна единодушно заявиха: в Украйна има Автокефална църква и тя ще пребъде! Това беше смела стъпка, очаквана от украинското общество с надежда за духовно възраждане.

Спомняме си събитията отпреди 30 години с благодарност към Бога. Тъй като всеки вярващ на Православната църква в Украйна е съ-създател на едно голямо постижение – духовна независимост, която беше окончателно утвърдена от Синодалния и Патриаршески Томос. Той щеше да бъде невъзможен без единството, основано на идеята за Автокефалия, което на друг исторически Събор, на 15 декември 2018 г., потвърди желанието на всички свои привърженици да бъдат едно неделимо украинско православно семейство.

Вярвам, че точно както през благословеното от Бог време Вселенската Патриаршия утвърди с Томос Автокефалията, за която воюваха поколения украински православни, по същия начин със съвместен труд и с благословията на Майката Църква ще постигнем и утвърждаване на статут на Патриаршия за ПЦУ – идея, също свързана със споменатия Събор.

Затова поздравявам всички вас, братя и сестри, с тази важна дата. Нека Господ дарува на всички нас сила и вдъхновение да работим за Божията слава и за изграждането на нашата Църква! А на всички, които вече се трудиха за това и вече почиват при Бога – вечна памет!

05 юни 2020 г.

Източник: Митрополит Київський і всієї України Епіфаній

Историческа справка на Doxologia INFONEWS:

Светейшият Патриарх на УАПЦ Мстислав (Скрипник) е роден на 10 април 1898 г. в град Полтава, почива на 11 юни 1993 в град Гримсби в Канада. Той е племенник на известния украински държавен и военен деец Симон Петлюра.

През април 1942 г. е ръкоположен за свещеник. На 14 май с решение на Събора на УАПЦ е ръкоположен за Переяславски Епископ на Украинската Православна Църква в Катедралата на Свети Андрей Първозвани в Киев. На 8 октомври 1942 г. подписва с Митрополита на Украинската автономна Църква Олексий «Акт за събиране».

През 1947 г. е избран за първи Йерарх на Украинската гръко-православна Църква в Северна Америка, с титул Епископ на Винипег и на цяла Канада.

От 1949 г. е начело на УПЦ в Америка и постига обединение с Епархията на Архиепископ Йоан (Теодорович) в Ню Йорк.

След смъртта на Митрополитите Йоан (през 1971 г.) и Никанор (през 1969 г.) той застава начело на УПЦ в САЩ, и диаспората в Европа и Австралия.

През 1963 и 1971 г. се среща с Вселенския Патриарх и настоява за връщане на правата на УПЦ, с които тя се е ползвала до 1686 г. (екзархия в състава на Вселенската Патриаршия).

На 30 октомври 1989 г. е обявен за Патриарх на Украинската Автокефална Православна Църква в Украйна и в чужбина.

На Всеукраинския православен събор в Киев на 6 юни 1990 г., в който участват над 700 делегати от цяла Украйна (включително 7 Епископи и над 200 свещеници), е утвърдено създаването на УАПЦ, а за Патриарх Киевски и на цяла Украйна е избран 92-годишният Мстислав. На 20 октомври 1990 г., след 49-годишна раздяла, Митрополит Мстислав пристига в Украйна.

На 18 ноември 1990 г. интронизацията му се провежда в катедралата на Света София в Киев: той става първият Патриарх на Украинската Автокефална Православна Църква.

След създаването на УПЦ-КП през 1992 г. Мстислав е провъзгласен за неин Предстоятел с титлата Патриарх.

Почива в канадския град Гримсби. Погребан е в криптата на събора на Свети Андрей в град Саут-Баунд-Брук. Храмът е построен по инициатива на Митрополит Мстислав и митрополит Йоан (Теодорович) с дарения на украинските вярващи. Осветен е на 10 октомври 1965 година. Съборът е построен в чест на всички загинали по време на Голодомора през 1932-1933 г. и на хората, отдали живота си за свободата и справедливостта.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal