КАЛИНИК ПУЛОС: Животът на Йерарха, който Църквата на 23 юни 2020 г. постави в лика на Светиите

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ОСТАВИ ВСИЧКО ЗА ДА СЛУЖИ НА БОГА


In other languages: GR

Автор: Андреас Лударос
Превод: Йордан Георгиев

Блаженият Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия г-н Калиник беше един изключителен човек с дълбока вяра в Бога и отдаденост в апостолското му служение. От днес, той вече се намира в Агиология на Православната Църква (поставен в лика на Светиите – Бел. прев.).

Димитриос Пулос е роден на 26 януари 1919 г. в село Ситаралона, община Термос, област Етолоакарнания. Дядо му отец Атанасиос е бил свещеник в селото и така от малък той бил в Храма.

Заради отличния му успех и старание в гимназията и в университета, негов професор му предлага да замине за чужбина за да се развива в научната сфера, обаче той предпочита да остане в Гърция и да служи на Църквата.

По-късно след поканата на тогавашния Митрополит на Етолоакарнания г-н Йеротей, той служи в Митрополията като секретар, но и като проповедник. Неуморим и ревнив по разум, той е обиколил обширната митрополитска периферия , чак до най-отдалечените села в Епархията, проповядвайки Словото Божие и преподавайки на народа богатия си личен опит.

През 1947 година той е служил в Силите за специални операции (командоси) като проповедник. Въпреки опасността е стигал до фронтовата линия за да проповядва Божието Слово и да укрепи религиозното убеждение на войниците.

Десет години по-късно през 1957 г. на 38-годишна възраст влиза в редиците на Свещения Клир. Той е ръкоположен за дякон и презвитер от неговия брат – тогавашният Митрополит на Дидимотихон и Орестиада г-н Константин (Пулос), а след това поема работата като Протосингел на Свещената Митрополия на Етолия и Акарнания, която ръководи успешно до избора му като Митрополит.

Човекът, който е бил секретар на Митрополията на Етолия преди няколко години, а след това и като протосингел, всъщност е управлявал Митрополията, след като възрастният Митрополит Йеротей му е възложил повечето важни отговорности.

Същите отговорности е изпълнявал по времето, когато Митрополията е била управлявана от наместник – Митрополитът на Арта г-н Игнатий (1961-1965), както и при управлението на следващия Митрополит на Етолоакарнания г-н Теоклит. Последният е оценил качествата му и предложил разделянето на Митрополията и поставянето му в едната ѝ част с катедра Агринио, но това не е било взето като решение на Свещения Синод, съответно и не е прието.

Епископ на 48 години

Въпреки факта, че е влязал в редиците на Свещения Клир на голяма възраст, неговата преданост и ефективност са били такива, че само 10 години след ръкополагането му за дякон на 48-годишна възраст Свещеният Синод на Еладската Църква го издига в Архиерей, назначавайки го за Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия. На 25 юни 1967 г. в Храма на покровителя на Атина – на Свети Дионисий Ареопагит, той е ръкоположен от Митрополита на Трики и Стагон г-н Дионисий, на Китира г-н Мелетий, на Дидимотихон г-н Константин, на Касандрия г-н Синесий и на Етолия г-н Теоклит.

Интронизацията му в Едеса е на 16 юни 1967 г. в неделя.

В Митрополията на Едеса остава за 17 години. През това време той въздига Епархията. Неговият начин на живот е бил пример за подражание не само за клириците, но и за вярващите в района, които са го уважавали особено много.

На 07 август 1984 г. след няколко месечно боледуване, той затваря очите си завинаги – на 65-годишна възраст.

На неговото Опело в Митрополитския Храм на Свети Покров Богородичен в Едеса, вземат участие 29 Епископи, стотици свещеници и хиляди вярващи от цяла Гърция.

Източник: Ορθοδοξία INFO


Негови достойни наследници от неговия духовен калибър са Митрополитът на Навпакт и Свети Власий г-н Йеротей Влахос и сегашният Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия г-н Иоил.


Малко преди неговото успение, той заявява: „Аз съм грешен Eпископ, но обичам Бога и Църквата“, а в завещанието си Митрополит Калиник пише: „Нямам недвижими имоти. Нямам пари. Ако намерят няколко хиляди драхми, нека бъдат депозирани в Благотворителния фонд на Свещената Митрополия … Нека милостта на Господа ме съпътства по време на моето преселение от този суетен свят“.DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎