КАЛИНИК ПУЛОС: Животът на Йерарха, когото Църквата на 23 юни 2020 г. постави в лика на Светиите

ЧОВЕКЪТ, КОГОТО ОСТАВИ ВСИЧКО ЗА ДА СЛУЖИ НА БОГА

In other languages: GR


Автор: Андреас Лударос

Превод: Йордан Георгиев

Блаженият Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия г-н Калиник беше един изключителен човек с дълбока вяра в Бога и отдаденост в апостолското му служение. От днес, той вече се намира в Агиология на Православната Църква (поставен в лика на Светиите – Бел. прев.).

Димитриос Пулос е роден на 26 януари 1919 г. в село Ситаралона, община Термос, област Етолоакарнания. Дядо му отец Атанасиос е бил свещеник в селото и така от малък той бил в Храма.

Заради отличния му успех и старание в гимназията и в университета, негов професор му предлага да замине за чужбина за да се развива в научната сфера, обаче той предпочита да остане в Гърция и да служи на Църквата.

По-късно след поканата на тогавашния Митрополит на Етолоакарнания г-н Йеротей, той служи в Митрополията като секретар, но и като проповедник. Неуморим и ревнив по разум, той е обиколил обширната митрополитска периферия , чак до най-отдалечените села в Епархията, проповядвайки Словото Божие и преподавайки на народа богатия си личен опит.

През 1947 година той е служил в Силите за специални операции (командоси) като проповедник. Въпреки опасността е стигал до фронтовата линия за да проповядва Божието Слово и да укрепи религиозното убеждение на войниците.

Десет години по-късно през 1957 г. на 38-годишна възраст влиза в редиците на Свещения Клир. Той е ръкоположен за дякон и презвитер от неговия брат – тогавашният Митрополит на Дидимотихон и Орестиада г-н Константин (Пулос), а след това поема работата като Протосингел на Свещената Митрополия на Етолия и Акарнания, която ръководи успешно до избора му като Митрополит.

Човекът, който е бил секретар на Митрополията на Етолия преди няколко години, а след това и като протосингел, всъщност е управлявал Митрополията, след като възрастният Митрополит Йеротей му е възложил повечето важни отговорности.

Същите отговорности е изпълнявал по времето, когато Митрополията е била управлявана от наместник – Митрополитът на Арта г-н Игнатий (1961-1965), както и при управлението на следващия Митрополит на Етолоакарнания г-н Теоклит. Последният е оценил качествата му и предложил разделянето на Митрополията и поставянето му в едната ѝ част с катедра Агринио, но това не е било взето като решение на Свещения Синод, съответно и не е прието.

Епископ на 48 години

Въпреки факта, че е влязал в редиците на Свещения Клир на голяма възраст, неговата преданост и ефективност са били такива, че само 10 години след ръкополагането му за дякон на 48-годишна възраст Свещеният Синод на Еладската Църква го издига в Архиерей, назначавайки го за Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия. На 25 юни 1967 г. в Храма на покровителя на Атина – на Свети Дионисий Ареопагит, той е ръкоположен от Митрополита на Трики и Стагон г-н Дионисий, на Китира г-н Мелетий, на Дидимотихон г-н Константин, на Касандрия г-н Синесий и на Етолия г-н Теоклит.

Интронизацията му в Едеса е на 16 юни 1967 г. в неделя.

В Митрополията на Едеса остава за 17 години. През това време той въздига Епархията. Неговият начин на живот е бил пример за подражание не само за клириците, но и за вярващите в района, които са го уважавали особено много.

На 07 август 1984 г. след няколко месечно боледуване, той затваря очите си завинаги – на 65-годишна възраст.

На неговото Опело в Митрополитския Храм на Свети Покров Богородичен в Едеса, вземат участие 29 Епископи, стотици свещеници и хиляди вярващи от цяла Гърция.

Източник: Ορθοδοξία INFO


Негови достойни наследници от неговия духовен калибър са Митрополитът на Навпакт и Свети Власий г-н Йеротей Влахос и сегашният Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия г-н Иоил.


Малко преди неговото успение, той заявява: „Аз съм грешен Eпископ, но обичам Бога и Църквата“, а в завещанието си Митрополит Калиник пише: „Нямам недвижими имоти. Нямам пари. Ако намерят няколко хиляди драхми, нека бъдат депозирани в Благотворителния фонд на Свещената Митрополия … Нека милостта на Господа ме съпътства по време на моето преселение от този суетен свят“.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal