Иран обмисля повторно затваряне на джамиите заради неспазване на здравните разпоредби

Иран ще върне противоепидемичните ограничения, ако здравните разпоредби не се спазват. Това предупреди президентът Хасан Рохани, цитиран от „Ройтерс“.

След като от средата на април страната започна постепенно да разхлабва мерките, през последните седмици в Иран се наблюдава рязък скок на новорегистрираните случаи на COVID-19.

Рохани обясни, че докато само преди месец спазването на здравните разпоредби е било над 80%, то сега то се е понижило до 20%. По негови думи поклонници разпространяват заразата в провинции в страната с нисък риск.

С регистрираните 2410 нови случая днес общият брой на заразените вече е 184 955. През последното денонощие са починали 71 души, което смъртните случаи в страната се увеличиват до 8 730.

Рохани изрази загриженост относно масовите молитви в наскоро отворената светиня Имам Реза – най-големият ирански мюсюлмански религиозен комплекс в североизточната част на страната.

Ако няма съдействие от страна на гражданите, ще трябва да наложим отново ограниченията, категоричен бе държавният глава. Той подчерта, че здравните разпоредби трябва да се спазват, за да се поддържа отворен бизнесът.

Техеран се сблъска с твърда съпротива от страна на духовниците, преди да успее да затвори светилищата в средата на март. Затварянето им доведе до вълна от протести.

Източник: News.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal