Изпадналият в немилост Схиигумен Сергий превзе Монастира в Среднеуралск: по периметъра са поставени казашки патрули

Схиигуменът отстрани от поста Игуменката на Метоха и покани казаци да охраняват Монастира. Сега не пускат никого на територията – нито новото ръководство от Екатеринбургската Епархия, нито журналистите.


Превод: Соня Димитрова

В Среднеуралския Манастир е организирано денонощно дежурство по инициатива на Схиигумена Сергий (Романов). Според кореспондента на 66.RU на територията пускат само поклонниците. Журналистите бяха настоятелно посъветвани да напуснат територията. След като екипът не се подчини, кореспондентите бяха обградени от здравеняци, които ги принудиха да си тръгнат.

За охраната на Монастира са привлечени казаци. Някои от тях бяха забелязани в Балтим през 2019 г. – тогава те пречиха на рали състезателите да излязат на пистата. В патрулирането вероятно участват и обикновени вярващи.

В Метоха не можа да влезе и свещеникът Георги Викторов, когото Митрополит Кирил изпрати в Монастира за отслужването на треби. Както разказа пред 66.RU журналистът и съратник на Схиигумена Всеволод Могучев, Протойерей Георги тръгнал към Монастира, но вярващите го пресрещнали. С вида си те показали, че «не са склонни да слушат заповедите на други хора». Затова свещеникът решил да не влиза на територията.

«Той решил да вземе със себе си Игуменката Варвара (Кригина), която по някаква причина решила, че уж я заплашват, въпреки че е живяла с тези хора дълги години. Всъщност те [епархийското ръководство] опипват почвата, доколко би било подходящо да поставят този човек начело на Монастира», – каза Всеволод. «Влиянието на Игуменката върху монастира не беше толкова решаващо, така че без нея Монастирът няма да се разпадне», – добави той.

Схиигуменът остава в Монастира, но всеки момент може да замине по работа. Той се върна да служи, въпреки забраните на управляващия Архиерей. Епархията обяви Тайнствата, извършени от Сергий, за незаконни и недействителни, но това не притеснява никого. Повечето от обитателите, децата и старите хора, са в Монастира, продължават да пристигат и вярващи.

Съратниците на Сергий се страхуват от «външно управление», тоест от замяна на изпадналия в немилост Схиигумен с лоялен митрополитски свещеник и от «провокации». Според Всеволод Метохът е построен с пари на дарители, а Епархията не е помагала за разрастването на Монастира.

«Ако започне смяна на ръководството, кой ще се погрижи за подопечните? Много се съмнявам, че Митрополит Кирил ще се погрижи за тях» – заяви журналистът. Той твърди, че църковните власти планират да лишат Схиигумена от свещенически сан. След това той вече няма да може да причастява и да изповядва вярващите, да извършва редица други Тайнства, но ще остане Схимонах.

От Екатеринбургската Епархия  признаха, че Монастирът е излязъл извън контрол. Там заявиха, че Схиигуменът самостоятелно е отстранил Игуменката от управлението – «главното длъжностно духовно лице в метоха», което бе назначено с решение на Свещения Синод през 2005 г.

«Игуменката Варвара още като послушница е от първите дни на създаването на този Монастир заедно с отец Сергий и сестрите. Онзи ден законната Игуменка фактически беше отстранена от управлението на Монастира от отец Сергий, който е изповедник на Монастира. Във връзка с това свещеникът Георги Викторов бе назначен в Монастира за отслужването на богослуженията, за да не се лишават обитателите и поклонниците от канонична служба» – заяви пресслужбата. На въпроса дали Протойереят е допуснат в Монастира и как Епархията ще разреши конфликта, пресслужбата не отговори.

Източник: 66.RU

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal