ИЗВЪНРЕДНО: Вселенският Патриарх изпрати писмо до всички Предстоятели на поместните Църкви относно осветения начин на преподаване на Божественото Причастие

Превод: Йордан Георгиев

Свещеният Център на Православието, Майката на всички Православни – Светата Христова Велика Църква, която има право и задължение като Първопрестолна да изрази своята Първоотговорна позиция, пое историческата инициатива чрез изпратеното писмо на Всесветейшия Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей към Предстоятелите на останалите поместни Църкви за съгласуване с тях по въпроса, който произлезе заради пандемията от Covid-19, относно начина на преподаване на Божественото Причастие на вярващите, тъй като вече в някои поместни Църкви са наложени промени и вече съществуват различия дори в Епархиите на съответната поместна Църква.

Това писмо е изпратено, както споменахме на всички Предстоятели на поместни Църкви, вкл. и на Българския Патриарх г-н г-н Неофит, разбира се и на Киевския Митрополит и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

Редно е това писмо на Вселенския Патриарх Вартоломей да бъде качено на сайта на Българската Патриаршия в оригинал и превод, за сведение на всички клирици и вярващи от нейния диоцез, които да не се подвеждат от навлизащите и лансирани от Москва, чужди на Светата Църква, практики по дезинфекциране на Христос и промяна начина на преподаване на Божественото Причастие.

Вселенска Патриаршия

Съобщение [1] до другите Православни Църкви

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх, в желанието на Майката Църква да има съгласуваност, по възможност и еднообразие между поместните Православни Църкви, своевременно изпрати по въпроса за Божествената Евхаристия и начина на преподаване на Божественото Причастие на вярващите към всички свои братя, Блаженейшите Предстоятели, цитираното по-долу от 17 май на миналия месец писмо:

«Ваше Блаженство, Христос Воскресе!

Болезнено преживяхме обстоятелствата, които се появиха в живота на Църквата, заради латентната пандемия на новия коронавирус. До мен пристигнаха отвсякъде новини под формата на писма и въпроси от загриженост, от местно естество и разнообразни по характер. Ние, вдъхновени от духа на солидарността и сътрудничеството за защита здравето на вярващите и на общото благо, приехме временно свещените служби да се отслужват без присъствието на вярващите в Храмовете, но като първостепенна грижа ние опазихме вярата на нашите Отци, която вечно осветява вселената (икумената – Бел. прев.).

Също така обаче, след като бяхме похвалени по време на пандемията от по-голямата част от загрижените ръководители на държави и ръководителите на социалните грижи, бяха чути  нечии непристойни мнения за начина на пристъпване към Светите Тайнства. За нас е невъзможно да останем безгласни и безучастни пред едно такова двусмислено положение. Ние няма да останем бездейни по отношение на развитието на съответните държавни разпоредби и забрани.

Ние се подчинихме на увещанията на здравните и политически органи, и естествено, че ще се подчиним, но до момента в който не бяха засегнати същността и центърът на нашата вяра. Отстъпчивостта на Църквата стига до Кръста, но отказва да слезе от него, от послушание към властта и управлението на този свят, когато се оспорва Тайнството на тайнствата на нашия живот – Божествената Евхаристия.

В живота на Църквата е познато на всички, че автентичен тълкувател на евангелските и апостолските увещания и значения, пък и според духа и буквата на Божествените и Свещени Канони, е Свещената Традиция (Предание), която е неразривно вплетена с всекидневната църковна практика и придобития опит. Като прибегнем към този осветен праксис на Църквата, виждаме и неопровержимо вярваме, че този живот в света чрез Божествената Евхаристия и в Божествената Евхаристия, или другояче, Божествената Евхаристия е откровение и живот на богочовешкото тайнство на Църквата. Самият Господ, „Който е невидимо с нас“, „Който принася и Който е принасян и раздаван“, ни преподават чрез Святото Тяло и Честната Му Кръв в Евхаристията, което довежда до „изпълване с Царството Небесно“.

В този дух и в този ред на мисли се свързваме с обичния от нас Ваше Блаженство, като все още напълно съзнателно заявяваме, че по никакъв начин не възнамеряваме да отстъпим от всичко, което сме наследили от блажените наши Отци. Предвид оформилите се обстоятелства, желаем да чуем внимателно Вашите братски размишления и виждания, за да можем заедно да вървим и пастирски да се изправим срещу оспорването на осветения начин за преподаване на Божественото Причастие.

С Христова любов и светоцелувание, с които прегръщаме Ваше достопочтимо Блаженство, оставаме с него (с Вас – Бел. прев.) обичан брат, съслужител и съпричастяващ се с един и общ Потир, от който пием и никога няма да останем жадни во веки. Амин!»

Вселенска Патриаршия, 01 юни 2020

От Главния Секретариат на Светия и Свещен Синод

Източник: Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον


[1] Комуникация на Вселенския Патриарх с другите Предстоятели за съгласуваност по въпроса за осветения начин на преподаване на Божественото Причастие на вярващите, който (начин) е установен от Свещената Традиция (Предание) и Учението на Светите Отци, които са неразривна част от Учението на Светата Православна Църква. Съгласуваност около Учението на Църквата! Вселенският Патриарх категорично заявява, че той няма да отстъпи от установения и осветен начин на преподаване на Божественото Причастие на вярващите. Затова той желае да чуе разсъжденията на неговите събратя по този въпрос, за да могат всички заедно да се противопоставят на тези нови учения по отношение на преподаването на Божественото Причастие. Добавено на 02 юни 2020 г. в 16:30 ч. като уточнение. – Бел. прев.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal