За първи път в историята беше отправено „Общо послание на Православните Йерарси в Аржентина“ за пандемията от Covid-19

Read in other languages: GR ­– ESPT

Превод: Йордан Георгиев

Голям успех за Митрополита на Буенос Айрес и Екзарх на Южна Америка  г-н Йосиф (Вселенска Патриаршия) за отправянето на общо послание заедно с Архиереите на Антиохийската Патриаршия, Руската Задгранична Църква и Сръбската Патриаршия в Аржентина. Това за пореден път доказва ролята на Майката Църква, че е Свещеният Център на Православието и има от Бога Благодат, Сила и Мъдрост да обединява православните, където и да се намират по света, независимо от техните етнически, расови, езикови или други различия, а с единствено мерило нашата обща вяра.

Става въпрос за един текст, който за първи път в историята на Светото Православие в Аржентина се подписва заедно от всички канонични Православни Йерарси в тази латиноамериканска страна. Със съзнателното напътствие на Високопреосвещения Митрополит на Буенос Айрес г-н Йосиф – Архиереите, които са представители на различните канонични православни църковни диоцези, подписаха едно общо пастирско послание към православните християни в Аржентина, което е индикатор за отварянето на една надеждоносна нова страница за Православието в тази страна.

Това пастирско послание е отправено към Православните Християни в Аржентина във връзка с Неделята на Вси Светии, на 14 юни 2020 г.


MENSAJE PASTORAL DE LOS OBISPOS CRISTIANOS ORTODOXOS EN ARGENTINA

ПАСТИРСКО ПОСЛАНИЕ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЙЕРАРСИ НА АРЖЕНТИНА

Автономен град на Буенос Айрес, 14 юни 2020


Lo Santo a los Santos * τὰ Σὰ ἐκ τῶν Σῶν * Твоя от Твоих

(от Божествената Литургия на Свети Йоан Златоуст)


Скъпи и обични в Господа чеда,

Вече са изминаха три месеца от началото на социалната, превантивна и задължителна изолация, която Правителството на нашия народ (на Аржентина – Бел. прев.) реши да наложи за да намали случаите на пандемията от Covid-19, от която страда цялата вселена. Оттогава всички наши енории затвориха, разбира се  в някои случаи,  в храма пристват само нашите свещеници и някои други сътрудници. А ние, съгласно нашата отговорност като пастири и духовни старци, държахме всички да останем по нашите домове, следвайки напътствията и насоките, които временно бяха наложени от различни компетентни министерства на държавата. Особено тази година като цяло, голяма част от Четиридесетницата, Великата Седмица и Пасхалния период, дори и Петдесетница ги преживяхме за първи път пред екраните.

Днес, Православните Църкви празнуват с особена почит и благочестие, Неделята на Вси Светии. Всички ние имаме някой Светец, който силно почитаме, нашите енории имат за покровители Светиите, на нашите деца им се дават обикновено имена на Светии: един на Мъченик, друг на Преподобен или дори и на Пресвета Богородица, които са оставили дълбок отпечатък в нашия живот. Православните Християни се отъждествяват с много истории за героите на вярата, които са напоили нашата земя със своята пот и кръв. Обични и въжделени в Господа чеда, за това искаме да ви отправим тези слова в този благословен ден.

Не знаем какви са последиците от тази пандемия в живота на нашите Църкви и на нашите деца. Обаче знаем, че сме духовни водачи, които Бог е благословил да ви служат в този период на световна криза. Поради това, искаме да ви призовем без предубеждение, без условия да прегърнете Иисус Христос, нашата единствена надежда (Тим. 1:1). Най-сърдечно ви призоваваме да нямате никакви съмнения и резерви относно нашата вяра, нашата Традиция (Предание), в този момент, когато сме бомбардирани от различни новини чрез всички средства, които имаме на наше разположение.

Искаме да ви призовем да засвидетелствате за нашата Православна вяра, подражавайки по всичко на свидетелството (мъченичество – Бел. прев.), дадено за Христа от много Светии, дори и с техния живота, когато са се срещали с различни фактори, решени да воюват и да унищожат нашата обща вяра. Днес, повече от всякога, сме призовани всички ние да окуражим нашите деца, нашите родители, нашите съседи, всеки наш ближен, да се доверят на великата милост на нашия човеколюбив Бог. Същият Бог не е изоставил Пророк Илия в пустинята, когато всичко е изглеждало да е към своя край – точно в онази пещера след силния вятър, земетръса и огъня, Илия се е успокоил от лъх на тихия вятър, където отново бил Бог (3 Цар. 19:3-15). Днес, повече от всякога, ние призоваваме да „светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“  (Мат. 5:16).

Обични в Господа чеда,

Ние благодарим на лекарите, на изследователите, на учените и на всички здравни служители, които работят неуморимо в този момент. Ние също благодарим и на учителите, на нашите деца и младежи, които полагат невероятни усилия. Молим се за всички наши деца за нашите възрастни, за нашите болни, за нашите страдащи и за нашето спасение.

Не търсим от вас да имате вяра в нас грешните, въпреки, че ви уверяваме, че ще направим възможно най-доброто по време на това изпитание. Но искаме от вас да имате вяра във Великия Бог и наш Спасител, Който чрез ходатайството на Пречистата Негова Майка Богородица, онова сладко име, което всеки път, когато чуем да се произнася на Литургията, и сме насърчавани да произнесем: „Света Богородице, спаси нас“, и Господи не ни оставяй сами и не ни изоставяй (Ин. 14:18). Църквата, която Христос създаде и е съхранил през тези 2000 години (преминала – Бел. прев.) през епидемии, схизми и ереси, е същата Църква, която формираме всички ние тук в нашата страна.

Днес сме призовани да осъзнаем, че „Светая Светих“ се преподават на „Светии“, т.е. на онези мъже и жени, които решават без резерви и условия да живеят в този свят с непоклатимо убеждение, че вече принадлежат и участват в живота на един друг свят, там където няма болка, нито скръб, нито страдание, а живот вечен.

Нека Великият Бог и наш Спасител, който възкръсна от мъртвите и изпрати Всесветия Дух на Петдесетница, да ни благослови преизобилно и скоро ще се срещнем с вас. И чрез ходатайството на всички Светии, и най-вече на Пресвета Богородица, нека станем живо свидетелство на светостта в нашата страна, която я очакват толкова много добри новини.

+ Митрополит Йосиф,

Вселенска Патриаршия

+ Митрополит Яков,

Антиохийска Патриаршия

+ Епископ Йоан,

Руска Задгранична Църква (ROCOR)

+ Епископ Кирил,

Сръбска Патриаршия


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal