Защо Свещеният Синод на БПЦ не е дал пари на Ставропигиалните Монастири от 26-те млн. лева, които държавата е изплатила на Синода?

Автор: Doxologia INFONEWS

От Doxologia INFONEWS оставаме учудени как така парите, отпуснати от държавата на Свещения Синод на Българската Патриаршия за заплати на клирици, които първоначално са били 21 млн. лева, а след това не стигали и са станали 26 млн. – според директора на Дирекция „Вероизповедания“ г-н Емил Велинов – от които 1,1 млн. лв. са били предвидени за Рилския Монастир. Обаче се оказва, че Рилският Монастир не е получил нито една стотинка. Отначало г-н Велинов е предложил парите давани от държавата на Синода да бъдат разпределени в пера, така че да могат да стигнат за всичко. Но от Синода и от някои депутати, които са гласували законопроекта, били против, и решили накрая 26 млн. да бъдат дадени вкупом, а Синодът да ги разпределя където поиска, най-вече за заплати. Въпросът е, къде отиват тези пари!? Всичките ли отиват за заплати? Не беше ли редно държавата да разпредели парите, които идват от българските данъкоплатци? Защото по този начин, много хора, които ни писаха и ни изпратиха долните видеа, да ги публикуваме, остават с впечатление, че има нещо нередно в Синода с правилното разходване на тези пари.

Така че искаме Свещеният Синод да даде пълен, подробен и публичен отчет къде и как са разходвани тези пари, до стотинка! Също така, кои са свещениците, които са получили пари? Да не се окаже, че са получили пари свещеници, които вече са починали. Защото в България починали вземат пари и починали гласуват.

Къде, как и за кого са разходвани 26 милиона лева? Парите на всички български граждани, които си плащат данъците, работят законно. Много е лесно с чужди пари да се правят сметки…

А какво става с вноските, които внасят всяка година трите Ставропигиални Монастири на Синода? Доколкото знаем, Синодът иска от Ставропигиите сумата около 2,5–3 млн. лева годишно за своята издръжка? Е та какви разходи имат синодалните Митрополити, че им трябват 3 милиона годишно? Къде отиват тези пари?

При положение, че Синодът иска пари от Монастирите, защо не дава пари на Монастирите?

При положение, че Синодът получава толкова много пари от държавата и от Ставропигиите, защо Митрополитите не са създали и организирали фондация, с която да помагат на бедните, както го правят всички останали поместни Църкви? Нима в Българската Църква няма пари? Разбира се, че има пари. Но не се разходват правилно.

От Doxologia INFONEWS искаме пълен отчет по отношение разходваната сума от 26 милиона, изплатена от държавата за заплати; също за парите, които горепосочените Монастири дават на Синода всяка година, както и за всички останали средства и дарения, които получават Синодът и Митрополиите. Все пак трябва винаги да има прозрачност, за да не се будят съмнения в обществото. А заради тези съмнения за несвършената работа и съмнения за злоупотреби от страна на някои подкупни и некадърни финансисти и счетоводители, които работят в Църквата, както и на тези, които са над тях, цялата Църква и всички вярващи понасяме обиди, хули, че сме крадци, а ние православните християни не сме крадци…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal