Защо за Рилския Монастир се отпускат повече пари, а за Бачковския и Троянския се дават по-малко?

Автор: Doxologia INFONEWS

На днешното заседание на Министерския съвет стана ясно, че Правителството възстановява субсидията, която от години се превежда на трите Ставропигиални Монастира – Рилският, Бачковският и Троянският, за реставрация и ремонтни дейности. Трите Обители ще получат съответно: Рилски – 600 000 лв., Бачковски и Троянски по 200 000 лв. За това съобщава Българска Патриаршия.

Министерският съвет реши да отпусне 500 000 лв. за реставрация на стенописите в Храма на Софийската Духовна Семинария „Свети Йоан Рилски“, като поканен на заседанието на Министерския съвет беше ректорът Архимандрит Пахомий. 300 000 лв. бяха отпуснати и за Монастира на Света Троица на Кръстова гора.

Само, че е редно както на Рилския Монастир отпуснаха 600 000 лв., така да отпуснат и на останалите два Монастира по 600 000 лв. Като се дават пари, трябва да се дават поравно на всички. Интересно защо винаги толкова много пари се дават на Рилския Монастир, а той е в не чак толкова добро състояние и не виждаме нищо кой знае какво да е направено за толкова многото получени пари от държавата. Докато Троянският и Бачковският Монастир получават едни никакви помощи от държавата, а са в много по-добро състояние. Ние ще ви отговорим – защото съответният Игумен знае как да разходва парите и какво да прави с тях. Негово Преосвещенство Величкият Епископ Сионий например направи толкова много за Троянския и Бачковския Монастир. Той с това е и известен – каквото пипне и където стъпи, се издига нещо красиво. А Рилският Монастир при все това, че получава много пари, все още не е разкрил своята архитектурна красота и величие.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal