Ердоган: Вижте, днес в Атина нямаме нито една наша джамия

Превод: Йордан Георгиев

Ердоган по време на откриване на нова болница в Турция, говори за Света София, както и за неговата молба за джамия в Атина.

«Мохамед, когато влезе в Града (Константинопол – Бел. прев.) беше посрещнат като освободител, който беше очакван. Света София вместо да бъде съборена заради религиозна омраза, тя беше още повече украсена и беше предадена на мюсюлманите като право заради завладяването на Града. Другите религиозни паметници дори не бяха докосвани и бяха оставени да отговорят на нуждите. Но на местата, където бяхме принудени да напуснем преди един (1) век, нашите религиозни паметници и символи бяха унищожени. Вижте, днес в Атина нямаме нито една наша джамия. Всичко е било изравнено със земята. Обаче ние в Константинопол не направихме нещо такова. Само с този образ гледаме величието на нашите предци», заяви Реджеп Тайип Ердоган.

Източник: skai.gr

Коментар: Doxologia INFONEWS

Това е поредното цинично и нагло изказване на турския президент, пълно с лъжи и с измама. Никой в Константинопол на 29 май 1453 г. не е очаквал окупаторите и завоевателите мюсюлмани като „освободители“, както твърди той. Второ, Величественият и Патриаршески Храм на Света София Божия никой никога не е подарявал и давал на завоевателите. Те сами си го вземат без да питат Вселенския Патриарх зад а го превърнат в джамия! Трето, също не е вярно, че те не били „докоснали“ останалите православни храмове след като завладяват Ромейската Империя и останалите царства на Балканите.

Днес в Турция около 1/3 от действащите джамии са бивши православни храмове, а другата една трета са музеи. Всички тези Храмове са взети принудително от Майката Църква Вселенска Патриаршия. Говорим за около 12 000 действащи и недействащи джамии, бивши православни храмове в Турция! Има и една друга група православни храмове в Турция, които са оставени на разруха, макар да са в графата паметници на културата. Техният юридически статут е в параграф 22. От години Майката Църква се бори да си върне хилядите Храмове и Монастири, но турската администрация пречи за това, поради геополитическите интереси на Турция, а в последно време и на Русия, която допълнително спъва тези процедури, заради нейните интереси и агресия в последно време срещу Вселенската Патриаршия!

Атина е единствената столица в Европа, а може би и една от малкото в света, където няма джамия.

Миналата година след дълга и спорна процедура беше открит мюсюлмански молитвен дом в района на Вотанико, Атина за задоволяване на религиозните нужди на мюсюлманите емигранти и бежанци. Сградата наподобява повече на хале, отколкото на джамия.

Ердоган не е доволен от това. Той при посещението си в Гърция преди две години заяви, че иска да построи в Атина една от най-големите джамии в света и всички средства ще дойдат от Турция, стига само Гърция да разреши. Той получи категоричен отказ за това.

Откриването на 09.06.2019 г. на Молитвен мюсюлмански дом в Атина, който прилича на хале, след множеството протести на атиняни, които не искаха сградата да прилича на джамия и да има минаре

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal