Еладската Църква отговори на писмото на Вселенския Патриарх: Божествената Евхаристия не подлежи на преговори, както и начинът на преподаване на Божественото Причастие

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 03 юни 2020 г. на своето редовно заседание Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква отговори на писмото на Вселенския Патриарх, изпратено на 17 май 2020 г и което беше обявено публично на 01 юни 2020 г. относно заявената и категорична негова позиция, че той няма да отстъпи от установения и осветен начин на преподаване на Божественото Причастие на вярващите, завещан ни от Светите Отци и Свещеното Предание.

Постоянният Свещен Синод заяви, че «Еладската Църква остава на позицията, която беше изразила преди време като догматически и богословски потвърждава, че „Свещеното Тайнство на Божествената Евхаристия не подлежи на преговори и остава такова, каквото ни е дадено според Учението на Православната Традиция (Предание) и на Светите Отци на нашата Света Църква“».

Относно начина на преподаване на Божественото Причастие, Постоянният Свещен Синод заяви също, че начинът на преподаване на Божественото Причастие «остава, какъвто е бил и такъв, какъвто ни е предаден от Светите Отци и от нашата Свещена Традиция (Предание)», се казва в днешното прессъобщение на Синода.

С други думи, Еладската Църква се съгласува с Учението на Светите Отци и Свещеното Предание и застава зад позицията на Майката Църква по този въпрос.

Важно е да се отбележи, че и Румънският Патриарх г-н г-н Даниил също е изпратил писмо на 19 май 2020 г. на Атинския Архиепископ по същия въпрос за начина на преподаване на Божественото Причастие. Това писмо е изпратено само два дена след това на Вселенския Патриарх. Вероятно Румънският Патриарх е изпратил и на другите свои събратя такова писмо със същото съдържание.

Източник: Ἐκκλησία τῆς Ἐλλάδος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal