Начало » Новини » Светът » ЕКСКЛУЗИВНО: Свещеният Синод на Еладската Църква одобри едно прессъобщение, а в публичното пространство излезе друго

ЕКСКЛУЗИВНО: Свещеният Синод на Еладската Църква одобри едно прессъобщение, а в публичното пространство излезе друго

Сериозно обвинение от страна на Митрополита на Месиния г-н Хрисостом


In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Бързата реакция на Митрополита на Месиния г-н Хрисостом беше провокирана от комюникето на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква от 26 юни 2020 г. по отношение казуса с изявленията на кмета на Вари, Вула и Вулягмени по въпроса за пространствата около болницата на Вула „Асклепиион“.

«Текстът, който беше публикуван не отговаря, нито отразява съдържанието на текста, който е одобрил Постоянният Свещен Синод във връзка с въпроса, който възникна с недвижимия имот на Главната болница на Вула „Асклепиион“», отбелязва Митрополитът на Месиния в своето ексклузивно изявление за Ορθοδοξία INFO.

Митрополитът на Месиния е дълбоко загрижен за случилото се, задавайки си въпроса как е станала тази промяна и от кого, без знанието на членовете на Синода, които вече са одобрили друг текст.

Друг член на Синода, който желае да остане в анонимност, увери, че в действителност текстът, който е прочетен и одобрен от Йерархичното тяло е различен, отбелязвайки, разбира се, че нито една от фразите, споменати в обявеното прессъобщение не е спомената по време на заседанието на Постоянния Свещен Синод.

Става въпрос за заведеното дело от Еладската Църква срещу Гръцката Държава за имотите около Болницата на Вула, което е засегнато във вчерашното комюнике на Постоянния Синод на Еладската Църква:

«Постоянният Свещен Синод се запозна със скорошното комюнике на Община Вари, Вула и Вулягмени относно съденото дело между Еладската Църква и Гръцката Държава за пространството в района на Главната болница на Вула „Асклепиион“, като изяснява следното:

Комюникето на Общината напада словесно с тежки обидни изрази Православната Църква, понеже е упражнила своето законно право да прибегне до гръцкото правосъдие („…Църквата… се отказа публично от своя филантропски характер… във връзка с усилието да бетонира незастроените зелени площи на Вулягмени; Църквата се превърна… в индустрия за покупко-продажба на недвижими имоти (real estate)“).

Той дори се опитва да преподава уроци за социална дейност на организацията (Църквата – Бел. прев.), в която има най-голям брой благотворителни (филантропски) организации в страната.

От самосебеси се рабира, че прибягването на Еладската Църква до съда естествено, че не е свързана някаква възможност за отнемане на собствеността на Болницата на Вула „Асклепиион“.

В крайна сметка, и днес много от болничните и другите държавни структури продължават да извършват своята дейност върху монастирски площи, за които никога не е имало законово обезщетение.

За съжаление, районният кмет има лично отношение към Еладската Църква, по-специално към сегашния Митрополит в неговия район, чийто избор за Митрополит той се опитва да отмени по съдебен ред…».

Има се предвид, Митрополитът на Глифада, Еллинико, Вула, Вулягмени и Вари г-н Антоний, който беше избран миналата година на 20 март от Свещения Синод на Еладската Църква на тази катедра. Кметът на Вула г-н Григорис Констанделос още преди избора на новия Митрополит имаше лично отношение към него, тъй като то подкрепяше Протосингела на Митрополията за нов Митрополит. В крайна сметка, Синодът предпочете Салонския Епископ Антоний, който беше Викарий на Атинския Архиепископ и завеждащ финансите на Църквата. Той се занимаваше и с делата за собствеността на Църквата. Благодарение на неговите познания той спомогна да се върнат много имоти на Църквата в Гърция, една част от тези върнати имоти са именно в атинския район Вула. Оттам тръгва всичко…

От Doxologia INFONEWS се усъмнихме в използвания език и някои части от комюникето, поради което предпочетохме да не го превеждаме, за да не въведем в заблуждение нашите читатели. След това разбрахме, че има някакъв проблем със съдържанието на текста, което се потвърди от Митрополита на Месиния г-н Хрисостом, благодарение на неговата незабавна реакция.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal