ЕКСКЛУЗИВНО: Отец Силвестър Янакиев е в болница. Разкри поредните корупционни схеми на агента на ДС Вълкан Янев, дългогодишен секретар на Сливенска Митрополия

Автор: Doxologia INFONEWS

Скъпи читатели, на 26 юни 2020 г. отец Силвестър Янакиев от Свещената Сливенска Митрополия съобщи във Facebook, че е приет в кардиологична клиника поради сърдечни проблеми.

Ето какво съобщава той:

В кордиологична клиника съм. Защо ли? Заради проблеми със сърцето.

От 26 години съм в клира на БПЦ. През цялото време служа и работя в режим „с трици, маймуни ловя“, защото… Църквата е бедна и пари няма. Въпреки това не се спрях. С Божията помощ успях преди 17 години в нашия храм да въведа ежедневна Света Литургия. До тогава никъде в епархията никой не беше служил така. Православен център направих през 2000 година. През него минаха над 1500 човека… безплатно. Не ми се иска да се спирам на другите неща, които правих през годините…

Проблемите ми започнаха през януари тази година. С брат ми попаднахме на много смущаващи документи. Някакъв проект за предварителен договор между Митрополията и частна фирма за прехвърляне собственост на 4000 ДЕКАРА земя край Бургас. Секретарят Вълкан Янев прави тази многоходова операция няколко години. Държи при себе си нотариални актове на хиляди декари църковни земи и тази информация я пази единствено за себе си в пълен разрез със закона и Устава на БПЦ.

Сега, във вторник, с екип от доблестни мъже и жени, успяхме засега да осуетим този пълен план. Но сърцето ми взе да се предава… Високо кръвно, аритмия… Не ме е страх от смъртта! Яд ме е на това беззаконие!

Вълкан трябва да си ходи, за да може да се случи нещо хубаво в тази епархия! Иначе гафът с КТБ, където Сливенска митрополия загуби над 1 милион лева, ще ви се стори като детска игра.

Въпреки различията между Doxologia INFONEWS и отец Силвестър по отношение на Русия и някои националистически и християно-талибански въпроси, и да кажем нахлуване в Монастири и уж разобличаване на Монаси (което вреди на Църквата), ние в този случай от една страна като Християни и като хора, които не желаем злото на ближния, а точно обратното – неговото добро, но винаги истината, пожелаваме на отец Силвестър Бог да се смили над него и по молитвите на неговия покровител Свети Силвестър Папа Римски, по неговото ходатайство, нашият Господ Иисус Христос да му дари крепко здраве, дълги години служение и да го облее с много любов към ближния. Пожелаваме на отец Силвестър мир и спокойствие, като му напомняме, че животът в Църквата, и особено от позицията на ръководител (независимо дали свещеник, Игумен или Митрополит) е труден и е за сметка на здравето. Отец Силвестър да не се предава и да се пази! Също така се молим с Божията помощ отец Силвестър по-скоро да се изчисти от нацоналистическите си (етнофилетически), фанатични и русофилски виждания. Ако той пренасочи енергията си в тази посока – той ще постигне голям успех.

От друга страна, ние го подкрепяме по отношение на неговите разкрития за г-н Вълкан Янев. Заради това ченге на ДС Вълкан, който е секретар на Сливенска Митрополия вече от половин век, още от времето на покойния Сливенския Митрополит Никодим, не само, че Сливенска Митрополия загуби 1 млн. лева в КТБ, но и заради него се източва цялата Митрополия.

Сливенска Митрополия по никакъв начин не се позаинтересува за гръцките Храмове по Черноморието, които тя наследява от Вселенската Патриаршия, и които в момента са музеи и са собственост на българската държава. Сливенският Митрополит Йоаникий и Вълкан си оттеглиха подписите преди години и за 24 часа се отказаха да се борят за връщането на истинското предназначение на тези древни гръцки Храмове. Сливенска Митрополия не се позаинтересува и за имотите в своя диоцез. Колко стотици и хиляди декари гори и обработваема земя се разпродадоха на безценица, Храмовете не се поддържат, Монастирите се разпадат. Свещениците и Монасите в Епархията въобще не се обгрижват от Митрополита. Няма да забравим и антиканоничното и безбожническо окръжно писмо на Сливенския Митрополит Йоаникий, в което той нарече „разколници“ (над 35 млн. души) членовете на каноничната Автокефална Православна Църква в Украйна. Така е когато вместо църковно право си учил в Русия комунистическо право с псевдоцърковни елементи. Безобразие!

Този, който е най-виновен за всичко това, и който е допуснал тези злоупотреби от страна на ченгето Вълкан, е единствено и само Сливенският Митрополит Йоаникий, който, съгласно Устава на БПЦ, е над секретаря си, а съгласно Свещените Канони Митрополитът носи цялата отговорност за всичко случващо се в Епархията му.

Сливенският Митрополит Йоаникий е в недобро здравословно състояние. Сливенска Епархия е недостатъчно обгрижвана. Там протестантството процъфтява вследствие на некадърното управление на тази Епархия. Хората са обезверени, разочаровани и т.н. Отделно в Сливенска Епархия се допуска да се развива християно-талибанизъм.

Щом един Митрополит допуска такива неща да стават в неговата Епархия, значи този човек не става за управление. Не всеки има таланта да управлява.

Затова заявяваме, че е редно Сливенският Митрополит Йоаникий да се оттегли от поста си, тъй като вече е неспособен да управлява Епархията си. Нека да даде възможност на млади и способни хора да поправят грешките, които той е допуснал през времето на неговото управление.

Това не е нещо ново. В Гърция практиката е тази, че възрастните Митрополити сами се оттеглят поради това, че вече не са в силите си. Един Митрополит, докато управлява, извършва много грехове, и ако продължава да управлява до смъртта си, той няма да има възможност и време да се покае за своите грехове. Затова повечето възрастни Митрополити в Гърция решават да се оттеглят в Монастир, където от една страна да си почиват, и от друга страна да се молят.

Надяваме се и Свещеният Синод на Българската Патриаршия да не стои като зрител, а най-накрая да влезе във функциите си като Синод, ако въобще иска да бъде Синод. Ако не иска да бъде Синод, тогава ще се предприемат други мерки. За нас Църквата и порядъкът в нея са по-важни от блаженото спокойствие и мързела на Митрополитите X, Y и Z.

Вярваме, че вече по-голямата част от Митрополитите започват да се замислят какво става в Църквата. Вярваме, че нещата в Българската Църква ще се променят към по-добро, за което Doxologia INFONEWS оказва пълна подкрепа.

Да сме единни, да работим, да се подкрепяме в доброто и да се обичаме!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal