ЕКСКЛУЗИВНО: Най-старият Християнски Храм в Египет може да бъде разгледан чрез 3D виртуална разходка

Автор: Doxologia INFONEWS

Министерството на туризма в Египет стартира виртуална 3D разходка в най-стария Християнски Храм в Египет „Абу Серга“ в Кайро (Коптска църква).

Интерактивната разходка е достъпна на платформата Matterport, като може да бъде гледана на компютър, смартфон и дори с VR оборудване.

Този Храм е най-старият Християнски Храм в Египет, а някои смятат и в света, датиращ от IV век. Смята се, че той е построен над пещерата, където Праведният Йосиф, Дева Мария и Младенецът са се крили по време на пътуването си в Египет и бягството от цар Ирод. Смята се, че Светото семейство се е крило там 70 дни, пиейки вода от кладенец, който до ден днешен все още е запазен и всеки може да го види.

Храмът е посветен на двамата Светии Сергий и Вакх, служили като войници в Римската армия. Те отказаха да се поклонят на римските богове и затова в Сирия през 296 г. по време на управлението на Император Максимиан, са посечени заради вярата си.

През повечето време достъпът до пещерата, разположена на дълбочина от 10 метра, не е възможен, тъй като често се наводнява от водите на река Нил.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal