ЕКСКЛУЗИВНО: Московският Патриарх Кирил освети Главния Храм на Въоръжените сили на Руската Федерация (VIDEO & СНИМКИ)

Автор: Doxologia INFONEWS

На 14 юни 2020 г. сутринта Московският Патриарх Кирил (Гундяев) освети Главния Храм на Въоръжените сили на Руската Федерация, който беше издигнат в парк „Патриотика“ в Кубинка, близо до Москва. Това бе първото му обществено богослужение след Великден, когато той служи почти в празния Храм на Христос Спасител.

На тържественото богослужение присъстваха министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу, неговият заместник Юнус-Бек Евкуров, началникът на Генералния щаб на ВС на РФ Валери Герасимов, ректорът на Московския Държавен Университет Виктор Садовничий, бившият министър на културата Владимир Медински и военнослужещи от различни военни отрасли. Също присъстваха и зам.-министрите на отбраната Тимур Иванов (който по-рано обяви, че вещите на Хитлер ще бъдат изложени в Храма на ВС) и Дмитрий Булгаков.

Кореспондентът на портала Credo.Press, разказа, че Предстоятелят на Руската Църква, облечен в кафяво облачение, е служил набързо – чинът на Освещаването му е отнел по-малко от час, преди Литургията не са четени часове, а самата Литургия е била съкратена. С Московския Патриарх Кирил са съслужили няколко Архиереи, свещеници и Дякони, а присъстващите в Храма, въпреки дадените преди това обещания, не са спазвали социална дистанция и повечето не са използвали маски.

Освещаването на Главния Храм на ВС на РФ, посветен на 75-годишнината от победата във Втората Световна война, беше планирано за 6 май, след което беше отложено за 22 юни и само преди няколко дни стана известно, че ще се състои на 14 юни. Припомняме, че Московският Патриарх предпочете да не служи с паството си на празника Петдесетница, за да има сили и да бъде здрав за освещаването на военния Храм. Още тогава от Doxologia INFONEWS подчертахме, че рожденият ден на Църквата – празникът Петдесетница – е кощунствено да се счита за по-малко значим и важен от освещаването на един Храм на „православния“ комунизъм, безбожие и престъпление против човечеството!

Московският Патриарх Кирил обяви, че самият той щял да стане Настоятел на Храма на Възкресение Христово. „Това ще бъде Патриаршески Храм и аз ще имам специално попечение за извършването на богослуженията, за пастирската дейност, която ще се извършва в пределите на този Храм, в памет на великото значение и ролята, която играят Въоръжените сили в живота на нашия народ“ – обяви той след освещаването на Главния Храм на ВС и първото богослужение в него.

На Храма е разположен ансамбъл от 18 уникални камбани, които са били направени за половин година във Воронеж. Всеки от тях е произведение на изкуството и е посветен на различен род войски. Върху най-големия, който тежи 10 тона, има 4 Икони – на Казанската Пресвета Богородица, на Възкресение Христово, на Свети Архангел Михаил и на Свети Георги Победоносец, както и 16 батални сцени от Втората Световна война – от отбраната на Брестката крепост до превземането на Берлин. Вторият, който тежи 4 тона е украсен с Икона на Свети Александър Невски, а третият – с Икона на Свети Андрей Първозвани.

Първоначално бе обявено, че на събитието ще присъства и върховният главнокомандващ на ВС на РФ, но няколко дни преди освещаването прессекретарят на руския президент – Дмитрий Песков – съобщи, без да посочва причини, че Владимир Путин ще пропусне събитието.

За хората, които следят перипетиите около скандалния проект на РПЦ, отказът на президента на Руската Федерация да присъства на церемонията по освещаването на Храма дойде като гръм от ясно небе.

Изявлението на Песков бе направено малко след като украинският религиозен сайт Духовний фронт України се пошегува, че в пренасянето на датата на освещаването може да се крие една от най-успешните спецоперации на САЩ и Украйна – от една страна на 14 юни САЩ празнуват Деня на американския флаг и „вероятно Кремъл, чиито служители мечтаят за задокеанско гражданство, е решил да поласкае американците по такъв нетривиален начин“, а от друга страна –  на 14 юни се навършват 129 години от рождението на Йевхен Коновалец, полковник от армията на Украинската Народна Република, председател на Съвета на украинските националисти. «Отсега нататък една от най-важните дати за РПЦ и Русия завинаги ще се асоциира с легендарната фигура на украинския национализъм» – се шегуват от Духовний фронт України.

Ще припомним, че на празника на Светия Дух, един от най-големите църковни празници, Патриарх Кирил за първи път не отслужи публично Литургия, въпреки че за този празник Храмовете в Москва вече бяха отворени за вярващите. Тогава журналистите предположиха, че Предстоятелят на РПЦ е принуден да спазва карантина преди предстоящата среща с Владимир Путин при освещаването на Храма.

Порталът Credo.Press изложи някои от предположенията за причините, накарали руския президент да промени първоначалните си планове.

В разговор с Независимая газета Роман Лункин, ръководител на Центъра за изследване на религията и обществото при Института за Европа на Руската Академия на науките, изказа мнението, че първо, по време на пандемията и карантината отношенията между Църквата и държавата са били напълно подкопани. „Мисля, че президентът и представителите на властта бяха недоволни от поведението както на Патриарха, така и на духовенството по време на пандемията. Впрочем и самите представители на Църквата по време на борбата с коронавируса също бяха разочаровани от действията на властите и невъзможността за постигане на консенсус. Ситуацията около този Храм също показа, че централната власт не може или не иска да координира своите действия с РПЦ, която е един от идеологическите стълбове на държавата, и това преди активно се подчертаваше от светските структури. Например помним, че този Великден, когато Храмовете бяха затворени за енориашите, ролята на идеен и морален водач беше поета не от Патриарха, а от президента. И това, че сега той не иска да излезе и да обяви, че коронавирусът е победен, ръка за ръка с Патриарх Кирил, в политически смисъл означава определено дистанциране в отношенията между Църквата и държавата. Пандемията като цяло показа, че в Църквата съществуват разнообразни мнения и политически предпочитания, а по време на карантината стана ясно, че това е бурно развиваща се гражданска институция. Това не можеше да се хареса на властите“ – отбеляза Лункин.

Друга причина, поради която държавният глава е решил да пропусне дългоочакваното събитие, според Лункин може да бъде историята с мозайката, посветена на „безкръвното възсъединение с Крим“, на която беше изобразен Путин. „Може би е повлияло желанието на Църквата все пак да запази аполитична позиция по отношение на завръщането на Крим. РПЦ от самото начало игнорираше тази тема и изглежда, че преди общественото обсъждане властите и представителите на Църквата са успели да намерят компромис, който да бъде подходящ за всички страни под формата на този панел. Но когато скандалът избухна, панелът беще премахнат от Храма. А темата за присъединяването на Крим е много важна за президента“ – подчерта експертът.

Друг момент, който също може да е вероятно обяснение на случващото се, е, че Владимир Путин, който е чувствителен към настроението на мнозинството от населението и се опитва да изгради имидж на национален и морален лидер, може да е почувствал, че темата за милитаризация на Православието, възникнала в рамката на този Храм, вече не се поддържа от мнозинството от населението и в бъдеще може дори да стане повод за упреци. Като цяло сега съществува тенденция към цементиране на нерелигиозното възприемане на Православието. Това до голяма степен се дължи на факта, че през последните две-три десетилетия много граждани са заявявали, че Православието е важно за тях като голяма сакрална ценност, а по време на пандемията стана ясно, че поклонението и Причастието не са толкова голяма необходимост. И това беше голямо разочарование, включително и за самите духовници. Властите решиха да последват пътя на изграждане на своя собствена гражданска религия, в която Православието присъства под една или друга форма, но вече не се изисква присъствието на Църквата и богослуженията. Значението на такава гражданска религия може да бъде характеризирано накратко с фразата, с която Владимир Путин се обърна към руснаците на Великден: ​​„Нашият народ казва: Надявай се на Бог, но и самият ти недей да грешиш. Ние правим именно така“. Във всеки случай отсъствието на съгласие в действията на Църквата и властите, което излезе в публичното пространство заради освещаването на Храма, показа, че в симфонията на Църквата и държавата се е появила пукнатина“ – счита Лункин.

Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин в разговор с Независимая газета изказа мнението, че „Патриарх Кирил е много зависим от държавата и нейната политика“. „От една страна, когато пред Църквата се появи „прозорец на възможностите“ и стана ясно, че няма консенсус по отношение на Храма и позицията на Министерството на отбраната не се споделя от всички, Църквата веднага започна да защитава своите „скрепи“ (идеологическо отношение в Русия, което означава „традиционни ценности“ – Бел. ред.). От друга страна, преди целия този скандал тя все пак направи компромис с изображението на Сталин. Очевидно РПЦ е изхождала от факта, че са ѝ необходими добри отношения с Министерството на отбраната, има военни капелани и Църквата е заинтересована от запазването и укрепването на институцията на военното духовенство, и следователно няма нищо лошо в това, ако Сталин присъства на заден план. Но в крайна сметка се оказа, че Правителството няма нужда от всички тези компромиси“ – заключи експертът.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal