Държавният Департамент на САЩ: Русия нарушава свободата на вероизповеданията в Крим

Превод: Соня Димитрова

Държавният Департамент на САЩ публикува доклад за религиозната свобода по света за 2019 г. Там се споменава и анексираният Крим.

По-специално се отбелязва, че Русия преследва и сплашва религиозните малцинства, Свидетелите на Йехова, Православната Църква в Украйна (ПЦУ) и кримските татари-мюсюлмани.

«Окупационните власти продължават да арестуват кримските татари, обвиняват ги в незаконна мисионерска дейност и завземат украинските храмове» – се казва в доклада.

«Правителството на САЩ продължава да осъжда сплашванията на християнските и мюсюлмански религиозни групи от руските окупационни власти в Крим и да привлича международното внимание към тези нарушения. Посолството на САЩ в Украйна заяви, че Съединените Щати ще продължат да подкрепят религиозната свобода в Крим и ще принудят окупационните власти да върнат конфискуваното имущество и да освободят затворниците, осъдени за своите религиозни или политически убеждения» – се казва в доклада.

По-рано в доклад на американската комисия за международната религиозна свобода се съобщаваше, че Русия е сред 14-те държави в света, които Държавният Департамент на САЩ трябва да включи в списъка на «страните, които предизвикват особена загриженост». По-конкретно, в доклада се твърди, че Русия нарушава правото на свобода на религията в анексирания Крим.

Катедралата на Владимир и Олга на Православната Църква в Украйна в Симферопол

В катедралата на Светите Равноапостолни Владимир и Олга в Симферопол провежда богослужения общността на Кримската Епархия на УПЦ-КП, която се присъедини към Православната Църква в Украйна (ПЦУ).

През февруари 2019 г. руското Министерство на собствеността и поземлените отношения (МСПО) в Крим поиска сградата на Катедралата да бъде освободена, обяснявайки това с изтичането на срока на споразумението с Кримската Епархия на УПЦ-КП.

На 28 юни контролираният от Русия Арбитражен съд на Крим разпореди прехвърлянето на помещенията на Катедралата в полза на руското МСПО в Крим. Архиепископът на Кримската Епархия на Православната Църква в Украйна Климент заяви, че ще обжалва решението.

В средата на юни започват строителни работи в сградата на Храма, инициирани от МСПО и без съгласието на Кримската Епархия.

Преследване на «Свидетелите на Йехова» в Русия и Крим

През 2017 г. Върховният съд на Русия призна религиозната организация «Свидетели на Йехова» за екстремистка и забрани нейната дейност в Русия. Освен това дейността на тази организация бе забранена и в анексирания Крим.

Руските служители на ФСБ многократно са претърсвали и задържали заподозрени за участие в религиозната организация «Свидетели на Йехова» на полуострова. Според Центъра за правата на човека «Мемориал» в Русия няколко десетки привърженици на религиозната организация са криминално преследвани.

През август 2018 г. Центърът за правата на човека «Мемориал» обяви за политически затворници 29 поддръжници на религиозната организация «Свидетели на Йехова», обвинени в екстремизъм в Русия.

Кримските «дела на Хизб ут-Тахрир»

Представителите на международната ислямска политическа организация «Хизб ут-Тахрир» заявяват, че тяхната мисия е да обединят всички мюсюлмански страни в Ислямски халифат, но те отхвърлят терористичните методи за постигането на целта си и заявяват, че са били несправедливо преследвани в Русия и окупирания от нея Крим през 2014 г. Върховният съд на Русия забрани «Хизб ут-Тахрир» през 2003 г., като ги включи в списък на обединения, които според нея са «терористични».

Защитниците на кримчаните, арестувани и осъдени по «делото на Хизб ут-Тахрир», смятат, че преследването им е на религиозна основа. Адвокатите отбелязват, че преследваните по това дело от руските органи на реда са предимно кримски татари, както и украинци, руснаци, таджики, азербайджанци и кримчани от друг етнически произход, които изповядват исляма. Международното право забранява прилагането на закона на държавата-окупатор на окупираните територии.

Източник: Крым.Реалии

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal