Древната Църква на Кипър почете своя учредител Свети Апостол Варнава

Автор: Йордан Георгиев

На 11 юни 2020 г. се чества паметта на Светия всеславен и всехвален Апостол Варнава, който е учредител и покровител на Светата Църква на Кипър. Предстоятелят на Древната Църква Негово Блаженство Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом II съслужи с членовете на Свещения Синод в празнуващия Свещен Храм на Светия Апостол в Дасуполис.

В съслужението взеха съучастие Преосвещеният Митрополит на Пафос г-н Георгий, Високопреосвещеният Митрополит на Вострон г-н Тимотей и Викарните Епископи на Негово Блаженство, Карпасийски г-н Христофор, Неаполски г-н Порфирий и Месаорийски г-н Григорий.

Божието Слово проповядва Директорът на Свещеническата Школа в Кипър „Апостол Варнава“ Негово Високопреподобие Архимандрит г-н Бенедикт Йоану.

Негово Блаженство отправи кратко послание към вярващия народ  и отправи своята молитва за ходатайството на Покровителя на Църквата на Кипър, Апостол Варнава пред Бога в най-скоро време цялото човечество да се освободи от появилата се внезапно пандемия от коронавирус, която сее смърт в много страни по света.

Също така, Негово Блаженство отправи молитва към Светия Апостол Варнава да освободи остров Кипър от турското иго, което толкова много години (повече от 40 години – Бел. прев.) присвоява собствеността на кипърските гърци, сред които е и най-древната Свещена Обител, както и другите Свещени поклоннически места в Кипър.

Поздравително писмо за Престолния празник на Древната Църква на Кипър е изпратил Негово Божествено Всесветейшество, Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Източник: Ἐκκλησία τῆς Κύπρου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal