До този момент повече от 400 000 православни гърци от Австралия застанаха на страната на Архиепископ Макарий

In other languages: GR

Неизброими са вече публикациите, решенията, прессъобщенията, статиите и отворените писма от Федерации, Дружества, Организации, училища, Монастири, Енории, Общности, клирици, университетски преподаватели и известни православни гърци от Австралия, които са изразяват своята огромна съпричастност и подкрепа към Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Австралия г-н Макарий, понеже са развълнувани от всичко това, което се пише срещу неговата личност.

Едно изследване на електронните адреси на гръцките вестници в Австралия „Νέος Κόσμος“, „Κόσμος“ и „Ελληνικός Κήρυκας“, но и на други социални мрежи доказа каква е истината.

В писмата и статиите, в които православните гръци от Австралия застават до своя Архипастир се споменава за несправедливост, за което изказват и своето възмущение към всички тези, които се опитват да създадат един образ за Австралия без дори да имат знанието за нещата и без дори да са влезли в процедурата да попитат и да получат съответното обяснение.

Тези, които са изразили своята съпричастност чрез писма, публикациите и друг начин на изразяване са повече от 400 000 души. Все още продължават да пристигат писма, имейли, резолюции както в Архиепископията, така и в офисите на гръцките вестници в Австралия.

Важно е да се отбележи, че Архиепископ Макарий продължава своята програма нормално, като остава верен на любовта и единството.

Накрая в скорошното интервю за CNN Архиепископ Макарий отбеляза: „Свещената Архиепископия на Австралия има едно славно минало. Никой няма да може да ни попречи за това да имаме и едно славно бъдеще. Гледаме към Христос и вървим напред. Всички заедно, клир и народ, обединени ще продължим ревностно с любов и ентусиазъм да засвидетелстваме за Христа и тук на петия континент. Засвидетелстване (мъченичеството) за вярата  и за нашата родина…

Източник: Ρομφαία

Любопитно:

Православните гърци в Австралия са около 650 000 – 700 000 души според различните местни гръцки организации. В диоцеза на Свещената Архиепископия има хиляди православни християни, които не са етнически гърци и всички заедно са част от нейното паство. Има вярващи от албански, украински, австралийски произход, една част от арабоезичните и дори аборигени, които са приели Светото Православие. Така че общо паството е близо 900 000 души. Свещената Архиепископия на Австралия е една от най-добре организираните Епархии на Майката Църква в новите земи по света, където Светото Православие започва да се разпространява от средата на 19 век. В Австралия има много голяма православна общност от Северна Македония. Немалка общност имат сърбите и арабоезичните православни християни. В Австралия има няколко православни български общини.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal