Доналд Тръмп реши да отдели по 50 милиона долара годишно за религиозната свобода по света

Превод: Соня Димитрова

Администрацията на Доналд Тръмп прие директива за подкрепата на религиозната свобода по света.

Разпореждането предвижда, освен всичко друго, превеждане на 50 милиона долара годишно за програми, които спомагат за нарастването на религиозната свобода по света. Помощта на Правителството на САЩ трябва да достигне до всички хора, които са преследвани заради вярата си по целия свят. Това съобщи Католицький оглядач.

Директивата, подписана от президента Тръмп на 2 юни 2020 г., дава приоритет на загрижеността за религиозната свобода по света в американската външна политика и международните програми за помощ. Тя също така предвижда разработването на препоръки за съответното използване на икономически инструменти за подпомагане на религиозната свобода в страни от особено значение. Правителството също трябва да провежда обучение по религиозните въпроси за американските дипломати, които работят в чужбина, и да ги упълномощава да повдигат въпроса за религиозната свобода в разговори с представители на чуждестранните Правителства.

В коментар за значението на новата директива, Кристина Арридж, бивш заместник-председател на Комисията за международна религиозна свобода на САЩ, заяви, че тя без съмнение прекратява обичайната практика на американските дипломати да не засягат религиозната свобода при двустранни и многостранни преговори, тъй като това е деликатен въпрос.

«Тези действия бяха неправилни, защото можеха да сигнализират на света, че Съединените Щати са готови да стоят редом до диктатори» – подчерта Арридж. Тя отбеляза, че за първи път в историята на САЩ се свиква среща на ниво министри, само за да се обърне внимание на въпроса за религиозната свобода. По време на подписването на директивата, Тръмп подчерта, че «религиозната свобода на всички хора по света е приоритет на външната политика на САЩ» и че те ще я «уважават и енергично ще я подкрепят».

Халдейският Архиепископ на Ербил изрази дълбока благодарност към президента Тръмп за важната стъпка в подкрепа на религиозната свобода. Той отбеляза, че малцина, като хората в Ирак, където стотици хиляди християни са загинали през последните години, могат да оценят новото разпореждане. Сирийският римокатолически патриарх Игнатий Йосиф III Юнан изрази надежда, че «ефективните програми за помощ», обявени в директивата, ще спомогнат за оцеляването на християните в Близкия изток и ще им позволят да останат вкоренени в Родината си.

«Разпореждането на президента поставя на преден план борбата за религиозна свобода» – заяви епископ Матей Хасан Куках от Сокото, Нигерия, където християните са под прицела на ислямските терористи. Счита се, че поне 6 000 последователи на Христос са били убити в страната от 2015 г. насам.

Патриарх Юнан добави, че приоритетът на религиозната свобода за християните в Сирия и Ирак е въпрос на оцеляване. Той се позова на факта, че преди това американската администрация е обещавала много неща на преследваните християни и добави, че с подписването на указа трябва да се премине от думи към конкретни действия. Той отбеляза също, че «по въпроса за религиозната свобода е време да се отдръпнем от езика на политическата коректност, разпространен в западната политика, медиите и дори в Църквата».

Източник: РІСУ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal