Деца от цял свят рисуват парижката катедрала Нотр Дам

60 рисунки, избрани от общо 6 хиляди, изпълнени от деца от цял свят. Тези рисунки ще представят изложбата, подредена от 16 юни на площада пред катедралата Нотр Дам (или Парижката Света Богородица).


Една година след опустошителния пожар, който на 15 април 2019 г. засегна един от символите на християнската вяра, стартира проекта „Нарисувай ми Нотр Дам“, замислен от архиепископа на Париж монс. Мишел Опети, като изпълнение на детски рисунки.

Хиляди деца, на възраст между 4 и 16 години, се присъединиха към инициативата, предимно от Франция. Многобройни са участията и от Германия, Великобритания, Полша и САЩ. Всяка рисунка изразява чувствата и голямата привързаност към катедралата след станалия пожар. Изложбата, която ще могат да видят всички онези, които се разхождат около реставрационната площадка, е организирана с помощта на публичната организация, отговаряща за опазването и реставрацията на катедралата Нотр Дам. Не бе лесно да се изберат малкото десетки рисунки, затова архиепископ Опети реши, че други сто рисунки на „начинаещи“ творци ще бъдат изложени и вътре в залите на „Collège des Bernardins“ от 16 юни до 4 юли 2020 г.

Междувременно, именно през последните дни, вътре в самата катедрала започна демонтирането на строителните скелета, съществуващи още преди пожара. Деформираните от пламъците конструкции ще бъдат свалени през това лято. В същото време, на 31 май, отново бе отворен за разходки площада пред катедралата Нотр Дам, който след пожара бе затворен, за да се отстрани оловното замърсяване.

Източник: Vatican NEWS


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎