Гръко-римските катакомби под Ротондата на Свети Георги в Кайро бяха отворени отново след много години | СНИМКИ & VIDEO

Превод: Йордан Георгиев

Днес, светлината на историята на първите християнски векове в стария Кайро блесна отново за първи път след много години в известните, но и непознати за широката публика, катакомби на Свети Георги в стария Кайро. Александрийският Патриарх г-н г-н Теодор II  благослови възстановеното място и откри на няколко метра под земята новия Параклис, осветен в чест на Свети Фанурий.

На едно място, което показва спомени от далечното минало, Александрийската Патриаршия реши преди няколко месеца и под надзора на новия Игумен Архимандрит Дамаскинос Алазрай да съживи отново това място като  създаде на това място едно ново място за среща на религията, култура и историята, което свързва Второпрестолната Патриаршия на Александрия с Египетския Елинизъм.

«Една мечта стана днес действителност», заяви Патриарх Теодор II, заяви по време на последованието като отбеляза, че «след възстановяването на Ротондата на Свети Георги от великия благодетел Атанасиос Мартинос, дойде времето, когато гръко-римските катакомби на Храма да предложат отново своя дух, връщайки ни назад към трудните, ранните години на първите християни, където в тази Голгота на Монастира, монасите всякога са се молили за спасението на света, както и днес се молят за да преодолеем световната пандемия».

Според църковната традиция (предание), под гореспоменатата историческа Ротонда, Свети Георги е засвидетелствал за Христос (намерил своята мъченическа смърт – Бел. прев.). На това място отново според църковната традиция за три години е живяло Светото Семейство с бебето Иисус.

Предстоятелят на Православната Църква на Африка отвори нова страница за историческия път на това място, свързвайки далечното минало чрез тези гръко-римски катакомби с настоящето и бъдещето на Патриаршеския Монастир в стария Кайро.

Прави силно впечатление, че тези заплетени катакомби представляват част от обща римска кула под Храма, с височина под десет (10) метра от повърхността на земята. На това място преди е имало един нилометър, където египетските власти са измервали през първите векове сл. Хр. нивото на река Нил; по този начин са изчислявали и данъците, които са начислявали на жителите на района.

«Днес, тук в новия Параклис в катакомбите на Свети Георги в стария Кайро за първи път отново прозвуча Божествената Литургия, доказвайки вечната природа на Монастира като изпраща послание на любов и мир към всички народи», заяви развълнуваният Патриарх Теодор II. Той положи подписа си върху новата Света Трапеза и самият той удари малката камбана, която е поставена точно извън катакомбите на Свети Георги.

И така, днес може на втория ден на Свети Дух богослужението да беше извършено при затворени врата без вярващи заради пандемията от коронавирус само в присъствието на Патриаршеския Епитроп (наместник – Бел. прев.) на Кайро Митрополитът на Мемфис г-н Никодим, както и другите йереи и работници, то един ден в бъдеще, цялото това място ще може да съставлява едно място за среща на историята с религията и Гърция, с бялото и морското синьо на гръцкото знаме, което до мраморната икона на Свети Георги Победоносец редом до египетското знаме.

Точно това хармонично съжителство на гръцкия и египетския елемент подчерта на същия ден Патриархът на Александрия г-н Теодор като благодари топлосърдечно на Президента на Египет г-н Абдел Фатах Ел-Сиси за подкрепата, която винаги оказва посетената от Бога Страна на Нил към Древната Патриаршия.

Накрая, Патриарх Теодор благодари и на Гърция и Кипър, но още повече на народите на трите страни, както и на целия свят за да може да преодолее изпитанието на коронавируса.

Източник: PRESSROOM

Ротондата на Свети Георги в стария Кайро (отвън и отвътре)

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal