Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » В Софийска Митрополия постригаха за Монахиня журналистката Румяна Борисова | СНИМКИ

В Софийска Митрополия постригаха за Монахиня журналистката Румяна Борисова | СНИМКИ

На 26 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Пантелеймон“, в манастирския скит на Църногорския манастир, край село Смиров дол.

Св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който съслужи с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Серафим, игумен на Суковския манастир в Сърбия, архимандрит Евтимий, йеромонах Василий, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

По време на богослужението бе извършено пострижение в монашески чин на божията рабиня Румяня, на която ѝ бе дадено духовното име Павла. Послушницата бе водена под мантия от духовната старица – монахиня Рахила, игуменка на манастира „Св. Възнесение Господне“, с. Горна Врабча, Радомирска духовна околия.

Новопостриганата монахиня от няколко години е в послушание и с голямо старание помага на братството на Църногорската обител. Завършила е основно и средно образование в родния си град Перник, а висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, със специалност „Педагогика“ и квалификации в сферата на извънкласната работа с деца. От ученическите си години активно сътрудничи на различни средства за масово осведомяване като нещатен сътрудник, а през 2004 г. е назначена за репортер в регионалния ежедневник „Градски вестник“ в Перник, по-късно и като като кореспондент за районите на Перник и Кюстендил – във вестник „Стандарт“. През последните 15 години съзнателно и безвъзмездно помага, според силите и възможностите си, за възстановяването и укрепването на Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“, а от декември 2018 г. по силата на договор с Агенцията по заетостта, работи в светата обител като експерт „Връзки с обществеността“.

В края на богослужбата епископ Поликарп се обърна с вълнуващо пастирско слово към стеклите многобройни духовници, монахини и миряни в манастирския скит и разказа за дивното житие на св. Давид Солунски, чиято памет Православата църква чества днес.

„Един благочестив мъж, пристигнал от Месопотамия в Солун, ок 5 век, и в продължение на 90 г. е възраствал в молитва към Бога като се утвърждавал в доброто и полезното. Станал „светлина за света и сол за земята“, за да може да привлече към Христа Бога повече човеци и да подкрепи словеството Хрисово стадо.

..Св. Давид Солунски още приживе вършеше чудеса с Божията сила, която заслужи със своята преданост към Бога. Той е наречен от своите съвременници „амитилитис” т.е. този, които живее на бадемово дърво. В продължение на много години неговият подвиг е бил да живее на бадемово дърво като по този начин се е стремял да обуздава своите страсти и да съкрушава в себе си всяко мечтание.” – каза в словото си владиката и сподели за традицията, която има в този празничен ден – в чест, и за дивен спомен на преподобния Давид да се освещава коливо и бадемови ядки.

Владиката отправи благословение към присъстващите духовници, сестринство, певците и богомолен народ от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като призова да бъдем благодарни на Бога за Неговите благодеяния, и чрез духовни трудове, пост, молитва и бдения да облагородяваме душите си с вяра, надежда и любов.

Той поздрави новопостриганата монахиня Павла като подчерта, че Църквата винаги се радва, когато някой пристъпва с желание да служи на Бога в монашески живот. Поздравявайки я, епископът й пожела по молитвите на св. Давид Солунски и на св. мъченик и целител Пантелеймон, Бог да й дава здраве и духовно преуспяване. „Да бъде изпълнена с плам и желание да служи достойно на Бога и преодолявайки всичко зловредно, да възраства в добродетел, в монашески подвиг, в молитва и старание за придобиване на Христовия мир в своето сърце” – благопожела още викарият.

В чест на празника бе осветено коливо, специално подготвено с образа на днес чествания св. Давид Солунски, а всички уважили духовното тържество манастирското братство покани на братска трапеза.

Архиерейска литургия и монашеско пострижение в манастирският  скит “Св. Пантелеймон“ край Смиров дол

Източник: Свещена Митрополия на София

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal