В Руската Църква ще продължат да „дезинфекцират“ Христос. Въвеждат се нови ограничения поради пандемията от COVID-19

Автор: Doxologia INFONEWS

Храмовете на Московската Патриаршия отвориха врати, като с това се въведоха редица санитарни мерки.

Според ръководителя на Отдела за външни църковни отношения при Московската Патриаршия г-н Иларион Алфеев, известен като „хулителят на всичко“, вярващите ще могат да влизат в Храмовете само с предпазни маски на лицата си. Ако някой дойде без маска, служител на Храма ще му осигури такава. Този режим ще продължи докато карантинните мерки не бъдат облекчени или отменени.

Наскоро в различните региони, според съответната епидемиологична обстановка, вярващите отново започнаха да бъдат допускани в Храмовете на Руската Църква. Отварянето на Храмовете беше разрешено само при условие, че тяхната площ позволява поддържането на необходимата физическа дистанция между вярващите – минимум 4 кв.м. за един човек.

В случаи когато Храмът е пълен (според изискванията), тогава хората, които няма да могат да влязат, могат да стоят около Храма навън, или да слушат богослужението онлайн, или просто да посетят съседния Храм.

Във всички Храмове на подовете ще бъдат залепени подходящи маркировки, указващи на хората къде да застават и през какво разстояние.

Там където епидемиологичната ситуация е изострена, няма да се позволява да бъдат целувани Светите Икони. А където е по-спокойно, след всяко целувание стъклата на Иконите ще бъдат почиствани с кърпа, напоена с дезинфектант.

Тайнството (Евхаристия – Бел. прев.) ще се провежда обичайно, с разликата, че хората няма да се скупчват около Потира, както обикновено, а ще пристъпват към Причастие един след друг, спазвайки дистанцията. Лъжичката ще се третира със спиртен разтвор след всеки причастник.“ – заяви още Маестро Лари.

Руската Църква призовава възрастните хора да се въздържат от посещаване на Храмовете, за да запазят здравето и живота си.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal