Върховната Рада ще разгледа проект за резолюция относно защитата на ПЦУ в окупирания Крим | Писмо на Българския Патриарх до Президента на Украйна (2015г.)

Превод: Соня Димитрова

На 03 юни комисията по хуманитарна и информационна политика на Върховната Рада на Украйна планира да разгледа проект за резолюция относно защитата на Православната църква на Украйна в анексирания Крим.

Това съобщи през изданието Крим.Реалії Архиепископът на Кримската епархия на ПЦУ Климент.

«Надявам се, че решението ще бъде позитивно и най-накрая Върховната Рада ще приеме решение, което ще защити ПЦУ в Крим. Особено когато това се случва на фона на информацията, че Върховният съд в Москва трябва да вземе решение за бъдещата съдба на ПЦУ в Крим», – заяви архиепископ Климент.

На уебсайта на комисията се посочва, че проектът на резолюция за ПЦУ е определен като един от най-главните. Заседанието е насрочено за 15:00 часа.

Архиепископ Климент смята, че резолюцията на украинското правителство ще помогне за запазването на Катедралата на «Светите равноапостолни  Владимир и Олга» в Симферопол, благодарение на «разширяването на отговорността на държавата за гражданите на Украйна, останали в Крим».

Справка DI: «Архиепископ Симферополски и Кримски Климент (Кущч) принадлежи към стария български род Пейчеви, който през втората половина на 19 век се заселва в Крим. Част от семейството ми е било унищожено през 30-те години на 20 век в съветски концентрационни лагери в Архангелска област. Друга част е била депортирана от Крим в Сибир през 1944 г.»

През 2015 той написа отворено писмо до Българския Патриах Неофит по повод неговото обръщение до украинския президент Петро Порошенко за кризата в Украйна, в което заявява, че Българският Патриарх «дава необосновани и необективни оценки за събитията в независимата държава Украйна и по този начин създава изопачена представа за случващото се в Украйна».

Архиепископ Климент пита Българския Патриарх «защо мълчахте, когато през 2014 година в Крим бяха завземани и унищожавани православните храмове на Кримската епархия на Украинската православна църква – Киевска патриаршия; когато отвлякоха и измъчваха моите енориаши Андрей Шчекун, Анатолий Ковалски, Олег Сенцов, Александър Колченко, Александър Костенко? Когато аз молех и призовавах световната общност и архиереите на Православните църкви по света да защитят вярващите от Кримската епархия на УПЦ-КП – къде бяха тогава Вашите християнска любов, справедливост и състрадание?»

Източник: Духовний Фронт України

Писмо на Българския Патриарх до Президента на Украйна Петро Порошенко (15.12.2015)

Отговорът  на „архиепископ Симферополски и Кримски от Украинската Православна Църква – Киевска Патриаршия“ към Българския Патриарх Неофит в края на месец декември 2015 г.

До Негово Светейшество, патриарха на Българската Православна Църква Неофит от архиепископ Климент, архиепископ Симферополски и Кримски от Украинската Православна Църква – Киевска патриаршия


Ваше Светейшество,

Учуден съм от Вашето обръщение към Президента на Украйна относно нарушаване на правата на православните от „каноничната” Украинска Православна Църква (Московска патриаршия).

Изразявам и загриженост относно факта, че Вие необосновано и необективно давате оценка на събитията в една суверенна държава – Украйна, като по този начин рисувате изкривена картина на случващото се в моята Родина.

Надявам се, че изказаното от Вас мнение е резултат единствено на липсата на достатъчно познания за реалната ситуация в Украйна.

Аз принадлежа към стария български род Пейчеви, който през втората половина на 19 век се заселва в Крим. Част от семейството ми е било унищожено през 30-те години на 20 век в съветски концентрационни лагери в Архангелска област. Друга част е била депортирана от Крим в Сибир през 1944 г.

Затова, след като принадлежа към българския род, мисля, че имам право да попитам: защо мълчахте, когато през 2014 година в Крим бяха завземани и унищожавани православните храмове на Кримската епархия на Украинската православна църква – Киевска патриаршия; когато отвлякоха и измъчваха моите енориаши Андрей Шчекун, Анатолий Ковалски, Олег Сенцов, Александър Колченко, Александър Костенко? Когато аз молех и призовавах световната общност и архиереите на Православните църкви по света да защитят вярващите от Кримската епархия на УПЦ-КП – къде бяха тогава Вашите християнска любов, справедливост и състрадание?

Надявам се, че Вие добре познавате историята на собствената ви Българска Православна Църква, която в продължение на 75 години, след като самостоятелно се е провъзгласила за автокефална и се е отделила от Константинополската Църква – Майка, се е смятала за „схизматична.

Спомнете си онова време: как тогава йерарсите на Българската Православна Църква и българските държавници са се отнасяли към декларациите на Константинополската Патриаршия, че „българите завземат храмове на каноничната църква”? Дали и тогава, и до ден днешен БПЦ не смята всички свои действия, свързани с провъзгласяването на Автокефална църква, за правилни, а обвиненията за „схизма” – за безпочвени? Защо тогава Вие прилагате двойни стандарти: своите действия оправдавате, а същите тези действия, извършени от украинците – осъждате?

Агресията срещу Украинската държава доведе до това, че православните вярващи в Украйна вече не искат да търпят над себе си властта на Църква, която подкрепя тази агресия и окупация. Затова днес все повече украинци изразяват волята си да не бъдат повече на подчинение на Московската Патриаршия и да се присъединят към вярващите от Украинската Православна Църква – Киевска Патриаршия, което е тяхно законно право.

Конституцията на Украйна (Раздел II, член 35) гласи: Всеки има право на свобода на убеждение и вероизповедание. Това право включва свободата да се практикува която и да е религия или да не се изповядва нито една религия.

В Закона на Украйна за свободата на съвестта и религиозните организации (част II, член 8) се казва: Държавата признава правото на религиозната община да бъде подчинена по канонически и организационни въпроси на всеки действащ в Украйна или извън нея религиозен център.

Ваше Светейшество,

Въпреки критичното ми отношение към съдържанието на Вашето писмо, чувствам Вашето желание за спомогнете за църковния мир в Украйна. Затова искам да Ви информирам, че към настоящия момент православните вярващи от Киевската Патриаршия в Крим – а те според последните данни на „Център Разумков” са 11% от населението, тоест около 200 000 енориаши, са подложени на непрекъснати гонения. 
Заплашен е от унищожаване Катедралният храм на Св. св. Владимир и Олга в град Симферопол: част от неговите помещения вече са продадени незаконно на търг.

Затова Ви моля да се обърнете към руския президент Владимир Путин и към Московския Патриарх Кирил относно защитата от преследвания на вярващите от Кримската епархия на Украинската Православна Църква – Киевска Патриаршия и за съдействие за запазване на собственното им църковното имущество.

 Също така Ви моля да се застъпите в защита на моите енориаши, кримчаните Олег Сенцов, Александър Колченко, Генадий Афанасиев, Андрей Чирний, Александър Костенко, невинно осъдени по законите на Русия само за това, че са украинци. Готов съм да ви предоставя необходимите Ви разяснения за всички факти и събития, и очаквам Вашия отговор.

С любов во Христа, Климент

Превод: Desislava Jovanovich

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal