Въпреки че властите в Русия облекчиха карантинните ограничения, руските синагоги остават затворени за вярващите

Превод: Соня Димитрова

Въпреки облекчаването на карантинните мерки, синагогите на Федерацията на еврейските общности на Русия (ФЕОР) все още не са отворени: еврейските лидери се опасяват от случайно заразяване на вярващите с коронавирус, и искат да предотвратят всякакви негативни сценарии.

«Има много нюанси, които трябва да се вземат предвид и да се подготвят до, а не след отварянето. Нашият приоритет е здравето на енориашите, трябва да се опитаме да направим всичко възможно, за да предотвратим нови случаи на заразяване» – заяви президентът на ФЕОР Александър Борода на 09 юни 2020 г.

Според него Федерацията подготвя план за отварянето на синагогите в съответствие с препоръките на Федералната служба за надзор в сферата на защитата на правата на потребителите и благополучието на хората (РОСПОТРЕБНАДЗОР) и то само в онези региони, където епидемиологичната ситуация го позволява.

«Разбира се ние искаме възстановяване на обществените молитви и пълноценен религиозен живот, но също така разбираме особеностите на живота в общност, които само увеличават рисковете от разпространение на заразата. Затова в този случай това трябва да бъде внимателно обмислено решение, да се претеглят всички плюсове и минуси» – отбеляза Борода.

Въз основа на препоръките на РОСПОТРЕБНАДЗОР, равините ще изчислят колко хора ще могат да се допуснат за молитви, как ще могат да «ограничат влизането, без да обидят никого», дали ще е възможно да възстановят моленията веднага през всички дни или само когато четат Тората (понеделник, четвъртък).

«Сега можем да кажем, че в залите ще бъдат допускани само хора с лични предпазни средства – с маски и ръкавици. Ние подготвяме маркировка за социална дистанция в залите, както и антисептици за ръце» – съобщил равин Борода.

Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal