Начало » Новини » Светът » Външният министър на Гърция: Света София е Кивот на Православието и не принадлежи нито на Гърция, нито на Турция

Външният министър на Гърция: Света София е Кивот на Православието и не принадлежи нито на Гърция, нито на Турция

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 10 юни 2020 г., сутринта по телевизия ΣΚΑΪ министърът на външните работи на Гърция г-н Никос Дендиас взе участие, коментирайки въпроса с действията на турския президент Ердоган по отношение на Храма на Света София Божия (Премъдрост Божия) в Константинопол.

Никос Дендиас заяви: «Света София не принадлежи нито на гърците, нито на турците… тя е световен паметник на културното наследство, Кивот на Християнството и на Православието».

Министърът на външните работи определи Света София също като «Кивот на човешката духовност и постижения», добавяйки, че «това е в голяма полза за Турция, тъй като този паметник се намира на територията на Турция». Г-н Дендиас определи предложението на Ердоган да превърне Света София в джамия като «дребнаво и безумно».

«Ататюрк след като е превърнал Света София от джамия в паметник на културата е искал да доближи Турция по-близо до западния свят, работейки по този начин за най-добрите интереси на страната», подчерта Никос Дендиас като добави, че «по същия начин се обслужват и днес интересите на Турция».

Като заключение г-н Дендиас заяви, че препоръчва на съседната страна «да запази характера на този паметник като невероятен архитектурен обект и невероятна църква».

Източник: ΣΚΑΪ

Тук може да видите неговото изказване от 13:30 мин. нататък:

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal