Вчера черногорските власти връчиха покана на сръбски свещеник да се яви в полицията заради неизрядност с документите му за пребиваване в страната

Автор: Doxologia INFONEWS

Вчера следобед около 17:00 ч. полицаи връчиха на Архиерейския наместник на Плевля ставрофорен свещеник г-н Саша Янич призовка да се яви днес сутринта в 9:00ч. в районното управление на град Плевля, според информацията на Свещената Милешевска Епархия.

От Сръбската Църква се опитват да представят тези действия на полицията като тормоз върху техните свещеници и преследване на тази Църква в Черна Гора.

Според тях, свещеникът ще бъде депортиран от Черна Гора.

По време на връчване на призовката, вярващите се събраха около Храма на Свети Георги в Гука, където отец Саша живее със своята презвитера и двете им дъщери.

Високопреосвещеният Милешевски Епископ г-н Атанасий призова властите да проявят човечност и да спрат всички действия, които създават неприятности и размирици между хората.

Диоцезът на Свещената Милешевска Епархия е разположен на територията на Сърбия и на Черна Гора.

А Сръбските Епископи в Черна Гора проявиха ли човечност? Защо постоянно провокират с действията си властите? Защо не посяват мир, а сеят война и размирици между хората? Защо настройват малцинството сърби срещу мнозинството черногорци? Работа ли е на Църквата да се занимава с политика и национализъм? Защо забравиха за Христос?

С оглед на абсолютната обективност, за съжаление до тази ситуация се стигне не по вина на властите в Черна Гора, а по вина на сръбския клир в Черна Гора, който се поддаде на религиозната геополитика на Белград и Москва.

Който не е с Бога и се опитва да Го „употребява“ за геополитически цели винаги е губещ и накрая бива наказан много строго от Него, съдейки от вековната история на Светата Църква и Учението на Светите Отци.

Сърбите в Черна Гора направиха така, че мнозинството черногорци да започнат да напускат постепенно каноничната Църква там и да стават членове на схизматичната „Черногорска Православна Църква“.

За сърбите е по важна политиката, а не чак толкова, че гонят хората от Църквата в Черна Гора.

Можем да кажем само едно „браво“ на сърбите! Показаха, че геополитиката е по-важна от Христос, стигайки до там, че да подлудяват вярващите и да ги настройват срещу мнозинството черногорци и държавата Черна Гора, изкарвайки накрая себе си жертви…

Може би не е известно, но мнозинството от клириците в Епархиите на Сръбската Православна Църква в Черна Гора са етнически сърби и граждани на Република Сърбия. Те дори нямат черногорско гражданство. Вътрешното и международното законодателство им да ват право да пребивават в Черна Гора със специални разрешителни, които се подновяват за определен период от време.

Властите в Черна Гора имат пълното право да удължат или да прекратят престоя на всички чужди граждани на своя територия, спазвайки вътрешното и международното законодателство.

Разбира се от Сръбската Църква и Московската Патриаршия тези действия ги наричат преследване, тормоз и война срещу Църквата, което е недопустимо.

Ако някой не озапти сръбския клир може да се стигне до най-лошото  в Черна Гора в ущърб на Църквата. Сръбските клирици трябва да осъзнаят, че действията им не са нито според Евангелието, нито според законодателството, нито дори и според човешкия морал.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal