Начало » Новини » Светът » Вучич: Православната Църква в Сърбия е под заплаха и се нуждае от подкрепата на Русия

Вучич: Православната Църква в Сърбия е под заплаха и се нуждае от подкрепата на Русия

Превод: Александър Иванов

Православната Църква в Сърбия е под заплаха и се нуждае от подкрепата на Русия – това заяви на 18 юни 2020 г. сръбският президент Александър Вучич след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров.

За нас е изключително важно да се грижим за Сръбската Църква, която е застрашена. Помолих за подкрепа от Русия. Вярвам, че посещението на руския президент Путин на освещаването на Храма на Свети Сава в Белград, предвидено за есента, ще даде допълнителен тласък не само на нашите културни и религиозни връзки, но и допълнително ще укрепи позицията на нашия народ, на страната ни и на Сръбската Църква“. – каза още Вучич.

През декември 2019 г. Парламентът на Черна гора с мнозинството гласове от управляващата коалиция утвърди закон „За свободата на вероизповеданията и убежденията, и правния статус на религиозните общности“, който предизвика силна обществена реакция и протести. Според Сръбската Патриаршия, сред приемането на закона ще започне изземването на имотите на Сръбската Църква, които ще бъдат прехвърляни на схизматичната „Черногорска Православна Църква“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal