Вучич: Православната Църква в Сърбия е под заплаха и се нуждае от подкрепата на Русия

Превод: Александър Иванов

Православната Църква в Сърбия е под заплаха и се нуждае от подкрепата на Русия – това заяви на 18 юни 2020 г. сръбският президент Александър Вучич след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров.

За нас е изключително важно да се грижим за Сръбската Църква, която е застрашена. Помолих за подкрепа от Русия. Вярвам, че посещението на руския президент Путин на освещаването на Храма на Свети Сава в Белград, предвидено за есента, ще даде допълнителен тласък не само на нашите културни и религиозни връзки, но и допълнително ще укрепи позицията на нашия народ, на страната ни и на Сръбската Църква“. – каза още Вучич.

През декември 2019 г. Парламентът на Черна гора с мнозинството гласове от управляващата коалиция утвърди закон „За свободата на вероизповеданията и убежденията, и правния статус на религиозните общности“, който предизвика силна обществена реакция и протести. Според Сръбската Патриаршия, сред приемането на закона ще започне изземването на имотите на Сръбската Църква, които ще бъдат прехвърляни на схизматичната „Черногорска Православна Църква“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal