Втори протест в подкрепа на Горан Благоев, „Вяра и общество“ и свободата на словото (VIDEO & СНИМКИ)

Автор: Doxologia INFONEWS

Няма в нашата все още демократична държава люде, които да са застраховани от критики, които искат да бъдат отвъд границата на критиката, да са недосегаеми, да ни внушат, че всичко в живота на Църквата е безупречно и няма какво да се желае. Но ние знаем, че това не е вярно. Трябва да продължим да сме бдителни, именно защото сме християни, да критикуваме, защото сме християни.

С тези думи обясни присъствието си на втория протест пред БНТ проф. Калин Янакиев. Митингът беше обявен в защита на свободното слово и в подкрепа на Горан Благоев, автор и водещ на предаването „Вяра и общество“. Той беше насрочен за 14 часа, когато е обичайното излъчване на предаването.

Проявата събра граждани, университетски преподаватели, представители на различни религии. Позиция взе и Високопреподобният Архимандрит г-н Дионисий (Мишев). Срещу предаването „Вяра и общество“ генералният директор на БНТ Емил Кошлуков излезе с дълги обяснения пред Съвета за електронни медии в сряда, 24 юни. Кошлуков обвини Благоев в богохулство и в „злобни и клеветнически коментари за църковни водачи и държавни лица като премиера Бойко Борисов.

Събралите се пред БНТ протестираха за отказанато право на Благоев да задава неудобни въпроси, подчертавайки, че всеки има право да се включва в дискусията за вярата. Изказващите се говореха с мегафон, за да ги чуят и Емил Кошлуков, и останалите в БНТ.

Калин Янакиев каза, че се е включил в протеста не защото изцяло подкрепя мнението на автора на „Вяра и общество“ по различни въпроси.

Тук съм не защото не съм имал несъгласия с тезите на Горан Благоев. Той знае, обсъждали сме го. Но аз не приемам онова, в което го обвиняват – че хули Християнската, и в частност, Православната вяра. Да хулиш вярата е едно, но до поставяш под съмнение нейните моментни свещеноначалници е нещо съвсем друго“ – каза още той.

Предаването е богатство за цялото общество“ – заяви римокатолическият свещеник отец Паоло Кортези.

Той самият научил от „Вяра и общество“ много неща за България, историята ѝ, различните вероизповедания.

Обществото в България има нужда от това предаване, където различни компетентни хора показват това, което са научили“ – добави той.

Истината ще ни направи свободни“, „не посягайте на Горан Благоев“ – бяха част от призивите на плакати на събралите си пред БНТ.

Протестът не е заради личността на телевизионния водещ, а заради принципите на свобода на словото, които според тях са нарушени от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и външни за телевизията институции (виж тук и тук). Това уточниха още преди събитието авторите му във Фейсбук.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal