Вселенският Патриарх пя на десния аналой в Монастира на Света Троица, където е пял като студент

Автор: Йордан Георгиев

На 13 и 14 юни 2020 г. Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей посети Свещената Богословска Школа на о-в Халки.

Негово Всесветейшество присъства и съучаства молитвено на Божествената Литургия, отслужена вчера, на Неделя на Вси Светии, която възглави Негово Всепреподобие Великият Архимандрит г-н Висарион.

Вселенският Патриарх предпочете да застане на десния аналой (на български сме го възприели като клирос – Бел. прев.) за да изпее нещо от време на време с клириците певци. Така той си припомни студентските години в Школата, когато е бил изключително усърден и съвестен студент.

Молитвено съучаства в богослужението и Игуменът на Свещената Обител на Света Троица на о-в Халки, където се помещава Школата, Негово Преосвещенство Аравиският Епископ г-н Касиан. На Литургията се черкуваха вярващи християни от острова при спазване на защитните мерки за борба с пандемията от коронавирус.

Вселенският Патриарх след завършеното си начално и основно образование на своя роден остров Имврос, продължава в Зографийския Лицей в Константинопол, а след това записва Богословската школа на Халки, която завършва с пълно отличие през 1961 г. След това той учи на различни места в Европа като надгражда образованието с няколко магистратури и специализации.

Източник: Orthodoxia News Agency

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal